Цацаров: Да се поеме лична отговорност за избягалия затворник

Снимка: бТВ

„За последната ситуация с избягал затворник при всички случаи следва да бъде поета лична отговорност било то от ръководството на затвора”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в сградата на Народното събрание.

Вчера осъденият за блудство Борис Ангелов Иванов избяга от работа на външен обект. Той излежаваше присъдата си в общежитие към Ловешкия затвор.

„Това няма как да бъде добър знак”, коментира случая Цацаров.

По думите му няма значение дали лицето „се е отклонило” от работното си място, защото в Наказателния кодекс се използва терминът „бягство”.

Според главния прокурор основният въпрос по този случай е защо лицето е било с олекотен режим. „Мисля, че е имало данни и за други отклонения на въпросното лице”, коментира Цацаров, но не даде подробности.

„Следващото бягство на затворник ще се случи, защото условията го позволяват – те канят затворника да избяга”, коментира Цацаров.

По думите му проблемите в системата за изпълнение на наказанията са комплексни, като се започне от това, че главната дирекция няма постоянно ръководство от много време. „Прибавете към това исканията на надзирателите, прибавете към това и режима в затворите и ще получите една картина, която ще покаже, че не става дума да оправдаем един или друг министър. Това ще повтаря още и още”, допълни Цацаров.

По думите му трябва незабавни и спешни промени и „внасяне на ред” в системата и затворите, но отхвърли възможността за поредната реформа.

„Ако ще правим реформа, тя ще премине в дискусии, в планове, в пътни карти. Достатъчно възможно е с разумни действия, в рамките на не повече от месец, да се подготвят промени в закона за изпълнение на наказанията и в правилника за приложението му”, категоричен е Цацаров.

„Системата е на ръба”, заяви главният прокурор./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK