Българските деца в топ 4 по наднормено тегло и затлъстяване в ЕС

Снимка: Infomreja.bg

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване през септември, съобщи БГНЕС.

Средно около 30% процента от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни навици в комбинация със заседнал живот. Децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон.

За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа, отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД. Като положителна тенденция се забелязва, че през последните години децата ни консумират все повече плодове и зеленчуци, което ни нарежда на второ място в ЕС. Диетолозите с радост отчитат и че като цяло се забелязва подобряване на хранителните навици.

Препоръката към родителите е най-малките да стоят до 40 минути пред екран, а юношите – до 3 часа на ден. Задължително трябва да има поне 10 минутна почивка. С цел превенция на здравето БАСОРД организира в Албена „Училище за здраве – за деца, учители и родители“ под патронажа на здравното министерство.

Досега през годините в кампанията са участвали 560 родители, които са научени на принципите на здравословния начин на живот, балансирано хранене и полезна физическа активност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK