Българският женски отбор на Х-Клуб взе участие в Световното първенство по рафтинг

снимки: Х-Клуб

Българският женски отбор на Х-Клуб взе участие в Световното първенство по рафтинг в Коста Рика. На различни трасета по екстремната река Пакуаре, момичетата се класираха 14-ти на спринта, 16-ти на слалома и 18-ти на „хед ту хед”-а.

Към шестте състезателки на Х-Клуб Милена Младенова, Яна Дамянова, Ирина Илиева, Петя Костадинова, Александра Стайчева и Мария Павлова – Кели се присъедини като резерва Диана Танева, която живее и работи като рафтинг инструктор в Канада.

Състезанието в река значително по-буйна от Струма и то по време на дъждовния сезон постави на изпитание целия отбор. Дамите се класираха преди традиционните си регионални конкуренти от Босна и Херцеговина. В световното първенство се състезаваха 19 женски и 29 мъжки отбора, като първи при жените се класира отборът на Чехия, а при мъжете – този на Япония.

„Заради продължителните дъждове нивото на реката се покачи значително в сравнение с тренировките”, разказват момичетата и допълват, че освен реката предизвикателство са били и климатичните условия и организацията на палатковия лагер.

„Влажността е 100% и дишането е трудно, особено когато си физически активен, но още по-големия проблем за нас беше храната. Както се обобщава в един пътеводител, традиционната кухня в Коста Рика се състои предимно от „ориз с боб, боб с ориз и други разновидности на тези ястия”, разказва Мария Павлова – Кели.

Все пак Коста Рика е прекрасна страна, в която има какво да се види. Приятна изненада за българската група били вниманието и подкрепата на българската диаспора в латиноамериканската държава. Специалните благодарности са към Радка Маринова, която е почетен консул на България в Коста Рика. „Тя живее от години в Коста Рика и се свърза с нас още преди състезанието и се постара да ни подпомогне всякак. Хубаво е да срещнеш такива широки български души на другия край на света”, казва треньорът Станимир Станимиров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK