Българският филм „Бащата“ взе голямата награда в Карлови Вари

Снимка: БГНЕС

Филмът „Бащата“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда „Кристален глобус“ на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия, съобщи БТА.

Във филма е разказана историята на сближаването на художника Васил (в ролята Иван Савов) и сина му Павел (Иван Бърнев) след смъртта на Виолета, съпруга на единия и майка на другия.

В интервю за „Дневник“ режисьорите Вълчанов и Грозева споделят, че снимките за филма са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. От идеята до реализацията обаче минават четири години.

Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно „смешно и абсурдно“ преживяване.

Това не е първо отличие за режисьорите. Предишните им филми „Слава“ и „Урок“ имат съответно 50 и близо 40 отличия от фестивални участия.

Фестивалът в Карлови Вари се провежда ежегодно през юли и е сред най-значимите кинофестивали в Централна и Източна Европа. Тази година в конкурса се включиха 177 филма, а за прожекциите бяха продадени над 139 000 билета, съобщиха организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK