Българският еврокомисар Мария Габриел се срещна с Бил Гейтс

Снимка: ЕК

Двамата обсъдиха инвестициите за изследвания и иновации

Комисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна със съоснователя на „Майкрософт“ Бил Гейтс. Двамата обсъдиха как може да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия.

Специален фокус те поставиха на съвместното финансиране за клинични изпитвания на лекарствени продукти за справяне с инфекциозните заболявания, засягащи предимно Африка на юг от Сахара. Стана ясно, че е нужна гъвкавост при финансирането на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността.

Комисар Габриел отбеляза, че Европейската комисия вижда това партньорство в контекст на Глобалното здравно партньорство с държавите-членки и африканските страни и може да бъде в рамките на бъдещата програма Хоризонт Европа.

Двамата разискваха и важността на бюджета за изследвания и иновации, които са от съществено значение за изпълнението на „зелената сделка“, както и възможностите, предоставяни от това партньорство. Фондацията на Бил Гейтс възнамерява да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда щатски долара на година.

„Нужно е да развием по-тясно сътрудничество между множество участници на инвестиционния фронт, за да се превърнат политическите приоритети в инвестиционни стратегии. Това е от съществено значение, за да имаме пробивни иновации в полза на компаниите, гражданите ни и за отговор на предизвикателствата на климата и енергията“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK