Кметът на Кресна с приветствие към преподавателите и учениците в СУ "Св. Паисий Хилендарски"

Уважаеми г-н Директор,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици и абитуриенти,

Повече от хилядолетие ни дели от времето, когато светите братя, съпокровители на Европа, Константин философ, наречен Кирил и по-големият му брат Методий, се усамотяват в манастира "Свети Полихрон" през 855 г., за да сътворят чудото на славянските букви.

Искрата на облеченото в писмени знаци слово ще разгори буен пламък, за да дава и днес сила за просперитет на повече от 300 милиона жители на нашата планета. Българският род е най-личен измежду тях, защото благодарение на него и русите и нашите балкански съседи опазиха своята национална идентичност и се съхраниха като народи и нации.

Мили деца,

Вие сте честити и трябва да се гордеете, че сте потомци на велик народ, чиито водачи - княз Борис Михаил и Симеон Велики, прозряха в бъдещето и запазиха и съхраниха за поколенията святото делото на братята Кирил и Методий.

Дори в най-непрогледната тъма на робството, българският език и българските букви са ни карали да се чувстваме силни и да бъдем общност. Тази сила, това искрено желание за просвета карат будителя Найден Геров да организира на 11 май 1851 г. в град Пловдив първото честване на празника на светите равноапостоли. От тогава, та чак до днес, на всеки 24 май, от азбукарчета до академици не пропускат да отдадат дължимото на великото дело на нашите първоучители.

Бъдете преблагословени, о, Вий, Методий и Кирил,
отци на българското знание, творци на наший говор мил.

Честит празник!

 

Николай Георгиев

Кмет на община Кресна

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK