Игуменът на Бигорския манастир е новият носител на Наградата за европейски гражданин

Снимка: Пресцентър

Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е един от 50-те лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. Той бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с обществената си дейността като игумен на Бигорския манастир отец Партений насърчава взаимното разбирателство, преодоляване на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

„Издигнах кандидатурата на архимандрит Партений, не само заради постоянната му подкрепа за преодоляване на негативните междусъседски отношения на Балканите и по-специално активната му дейност по отношение на подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Той и и монашеското братство на Бигорския манастир подкрепиха и благословиха усилията на двете държави да преодолеят политическите различия, трупани с години. Номинацията беше първоначално одобрена от българско жури с подкрепата на колегите ми Асим Адемов, Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк, а след това одобрена от общоевропейско жури“, коментира Андрей Ковачев.

Архимандрит Партений  е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната религиозна, етническа и национална принадлежност. Той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен не само в Македония, но и извън страната. Архимандрит Партений се занимава с хуманитарната дейност и указване на духовна и материална подкрепа на отделни хора и цели. Особено е значима мисията на архимандрит Партений за лекуване и ресоциализация на лица, предимно младежи, които изпитват проблеми като наркомания, алкохолизъм   и други. Хиляди младежи, под духовната закрила на отец Партений, не само че са успели да се освободят от тези зависимости, но и да се интегрират обратно в обществото. Архимандрит Партений развива широка обществена дейност, организира концерти и беседи в областта на културното наследство и хуманитарните ценности не само в региона на Бигорския манастир, но и в Македония, България, Гърция и региона. По този начин той допринася за укрепването на европейския дух и ценности на хората в региона. Чрез дейността си, архимандрит Партений насърчава преодоляването на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир, решително подкрепиха подписването на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България, благодарение на който се преодоляха редица отворени въпроси между двете страни и се преодоляха проблеми, трупани с десетилетия. В този критичен исторически момент архимандрит Партений и монашеското братство имаха смелостта, въпреки общата негативна атмосфера в страната в дадения момент, да отстояват истината, посланията за добросъседство, европейско сътрудничество и подкрепата за подписания Договор. Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония архимандрит Партений успя да повлияе на общественото мнение в полза на Договора. Той публично зае непопулярната позиция, че "текстът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна. Интеграцията в ЕС е единственият начин да се преодолее разделението и да се възстанови балансът в региона.

Както всяка година лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По-късно през годината те ще участват и в общоевропейска церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел.

От 2008 г. насам Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Жури на национално и европейско ниво изготви селекцията от 50-те лауреати от целия Европейски съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK