От Благоевград към Афганистан! Министър Каракачанов изпрати 158 войници на мисия

Снимка: Infomreja.bg

Мисията е поетият съюзнически ангажимент, който имаме към НАТО. Очаквам най-вече всички, които тръгват, да се върнат живи и здрави. Те са далеч от България, в една трудна обстановка, всеки ден има атентати, някой път нападения, който са близо до базата ни. Ситуацията е напрегната – взривявания, вътрешни междуплеменни битки в Афганистан и затова, когато изпращам момчета, им давам по една икона на свети Георги да ги пази. Пожелавам им колкото тръгват, толкова да се върнат живи и здрави.

Това каза военният министър Каракачанов в Благоевград.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов присъстваха в официалното изпращане на 37-ия контингент на Българската армия, определен за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.

Тържественият ритуал се състоя на площад „Македония“ в Благоевград.

Предимството на българските войни на мисия е, че трупат опит. Едно е да служиш в казарма – в спокойна обстановка, единствено ситуации по границата са конфликтни. Друго е да служиш в един район, където бойните действия са нещо ежечасно и вероятността да използваш уменията и оръжието си е нормално. Трупат опит, както се казва един войник е войник, когато минава през такива препятствия. Тези контингенти, които изпращаме на всеки шест месеца, за мен по-важно е, че трупат опит в реална обстановка, за да може, ако, недай Боже, се наложи, да знаят какво да правят, допълни Каракачанов.

Има повече желаещи от бройката, която трябва да замине, но бройката все пак е ограничена, уточни министърът.

Дали заминаването на войниците е с комерсиална цел – тоест печалба, Каракачанов коментира:

„Вижте всеки иска да спечели някой лев. Ако тръгнете по площада на Благоевград и питате някой пияница, който си пие ракията в 10 ч. сутринта, иска ли да печели повече пари – какво ще ви каже. Другото нещо е, че са дава възможност за израстване – един сержант или командир, натрупал подобен опит в мисии, перспективата му за кариерно развитие е по-добра.“

Министърът на отбраната засегна и темата за издръжката на армията.

„За 25 години са натрупвани много проблеми в армията. И господ да бях не можех да ги реша за година и половина. Този път обаче се прави нещо реално. Това правителство два пъти вдига заплатите на военнослужещи, което отдавна не се беше случвало.

Отделят се пари за ремонт на авиационна техника. Очаквайте още постановления на Министерски съвет, които ще отпуснат и около 13 млн. лв. за сухопътни войнски. Предвиждаме да започнем модернизация на танковете Т-79. За пръв път тази година ще има голяма сума – 23 млн. лв. за сграден фонд (места, където се обучават или живеят войниците).

Тази година ще е единствената, в която няма да има отрицателен резултат на напускащи армията."

Проблем обаче е изхранването на войнската, отбеляза министърът, който бе критичен:

Изхранването на войнската се възлага на търговци – напарвано е така, че една фирма да печели поръчката за 29 млн. лв. за три години. Задавам простия въпрос – защо да е така?

Не може ли поръчките да се разбият на две – на три фирми по региони и съответните местни производители да осигуряват произведена продукция. А трябва да мъкнем боклуци от Китай. Защо – за да печели някой.

По време на тържествения ритуал за изпращането на военнослужещите от 37-ия контингент министърът на отбраната награди ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване - Благоевград,  които на 11 септември спасиха възрастен човек при пожар в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ТУК 

ВИДЕО 2

ВИДЕО 3

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK