Анета Гeргинова от София спечели пълна стипендия за следването си в АУБ

Анета Гергинова, снимка: АУБ

Първият стипендиант на Американския университет в България (АУБ) по новата и единствена по рода си програма Rising Impactors вече е избран. Това е Анета Гергинова от София, която получава пълна стипендия за следването си в АУБ.

Тя се отличи сред останалите кандидати със социален проект, който сама е основала и развила устойчиво във времето. Проектите бяха оценявани както от гледна точка на дълготрайността и възможностите за надграждане на положителната обществената промяна, която предизвикват, така и от гледна точка на броя хора, облагодетелствани от тази положителна промяна.

Победителката стана известна след конкурс, в който участваха 12 гимназисти от София, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Севлиево, Банско, Кричим и Мосомище. Решението беше взето на база кандидатстудентски документи и представяне на проект със социална насоченост пред жури с представители от АУБ и бизнеса, а победителят беше одобрен окончателно от комисията за стипендии към АУБ.

Ето какво каза Анета Гергинова, след като разбра за решението на комисията: “Спечелването на стипендията Rising Impactors беше една от най-смелите ми мечти, но се превърна в постижение, с което безкрайно много се гордея. Благодарение на нея и АУБ имам възможността не само да се съсредоточа изцяло върху обучението си, но и мотивацията да доразвия поредицата „Моят стрес е моята промяна“- личен проект, с който спечелих стипендията. Така се надявам да създам различни и полезни за обществото проекти в бъдеще.“

Анета Гeргинова от 32-ро средно училище с усилено изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ в София впечатли журито, че сама е основала и развила устойчив във времето социален проект, и това й даде предимство пред другите кандидати в конкурса за пълна стипендия за обучение в АУБ. Представянето на проектите се проведе в Центъра за образование и култура "Илиев"към АУБ в София.

На срещата кандидатите представиха социални проекти, в които са участвали по своя инициатива. Младите хора са работили с вдъхновение в различни области – в подкрепа на хора с увреждания, възрастни и деца в неравностойно положение, в полза на интеграцията на ромите и толерантността, опазването на околната среда чрез рециклиране, както и за каузата за популяризиране на фолклорното наследство. Други младежки инициативи са свързани с информационната среда, дигиталното предприемачество, спорта и култивирането на различни умения. 

Rising Impactors е създадена за бъдещите лидери на България, които имат нужда от подкрепа за развитието си днес. Големи международни и български компании, фондации и частни лица застанаха зад програмата морално и финансово, а пионер в приноса беше президентът Росен Плевнелиев (мандат 2012 – 2017 г.).

Първият стипендиант ще се обучава в АУБ благодарение на  дарения от Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, ConturGlobal, Telus International, PSG 98 ЕООД и Hewlett Packard Enterprise. В допълнение, каузата получи широка подкрепа и от преподаватели, служители и възпитаници на Американския университет в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK