Български и македонски туристи отново на връх Руен

снимка: Дани Асенова, infomreja.bg

Над 500 планинари от България и Македония отново си дадоха среща на най-високия връх в Осоговската планина – Руен, който е с 2251 метра надморска височина.

Връх Руен е сред 100-те Национални туристически обекти. Традиционният поход е включен в календара на Българския туристически съюз и в него взеха участие планинари от Кюстендил и от македонските градове Крива Паланка, Кочани, Скопие и др.

Тази година атракция сред изкачилите се бяха група любители на колоезденето от Кюстендил, начело с фотографа Красимир Янков, подготвящ изложба с най-хубавите кътчета от Кюстендилско.

„Масовото изкачване на връх Руен се организира повече от 20 години. В него са се включвали планинари от Кюстендил, Лом, Видин, Ловеч и Габрово, както и нашите приятели от туристическо дружество „Руен” в Крива Паланка, Македония. Началото е поставено през 1989 г. и се радвам, че продължаваме традицията и днес”, обясни Радослав Михайлов, председател на ТД „Осогово”.

Той посочи, че туристите от страната тръгват за връх Руен от писта „Людмил Янков”, покрай местността „Грамадите”. Маршрутът е около 4 часа с две кратки почивки. Срещата на туристите от българска и македонска страна е в 12.00 часа. Вляво е гранична пирамида 91, на която македонците побиха своето знаме, а само няколко метра встрани, на наша територия и българските туристи развяха трибагреника.

 

КОМЕНТАРИ

Пешоходец23:52 - 13.09.2011
А снимка на всичките джипове и други замърсители от събора защо нема?
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK