ВМРО: Държавата и общините да освободят фирми и физически лица от плащането на наеми, данъци и такси

Снимка: Infomreja.bg, архив

Мярката да бъде до края на извънредното положение

Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България, смятат от ВМРО. Ито и цялата им позиция:

"Мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи. Както нашите експерти установиха от анализа на банковия сектор, българите масово нямат „пари за черни дни“.

Ето защо днес заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и група народни представители внасят предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да бъде дадена възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да взимат такива решения.

Ние, като общество, доказахме че има какво да покажем на партньорите ни от ЕС и те вече го признават. Високата социална позиция на държавата трябва да продължи да е водеща и даде пример за солидарност, който да бъде последван и от частния сектор в сфери, които не са толкова потърпевши от кризата.

Радваме се, че БНБ и търговските банки вече се вслушаха в пакета от мерки, които ние предложихме преди повече от 10 дни. Очевидно се вслушаха и в декларацията ни от онзи ден, в която призовахме за гъвкавост, за кредитна ваканция на бизнеса и физическите лица за периода на извънредното положение плюс поне месец след това и др. БНБ вчера даде зелена светлина на банковия сектор да направи необходимото. Ние чакаме с надежда решенията на банкерите.

Тук е моментът и да припомним, че банките бяха единият аспект на нашите икономически, финансови и социални мерки, които смятаме, че могат да надградят предприетите вече от държавата.

Нашата позиция, че трябва да бъдат отпуснати ваучери на българските граждани за използване на български туристически услуги в рамките на годината; незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите; отлагане на плащанията и към финансовите агенции (т.нар. колекторски фирми) до края на извънредното положение плюс един месец; отлагане на плащането на данъци от засегнатите фирми до края на извънредното положение плюс един месец и др., остава непроменена. Надяваме се, че е въпрос на време и точни анализи за посоката на икономическата криза, за да бъдат приети поетапно.

Прави ни обаче впечатление, че всички приети до момента мерки, като че ли не се реализират координирано между институциите. Поне такова е усещането у хората, които са обратната ни връзка за ефективността от действията им.

Ролята на координиращ орган тук може да бъде поета от Националния икономически съвет към Министерски съвет. Ако той бъде превърнат в постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват освен настоящите членове и по един експерт от парламентарно представените партии, водещите икономисти и финансисти, работата по прилагане на антикризисните мерки на държавата ще се улесни.

Нужен е не само административен, но и експертен капацитет, както вече виждаме по добрата работа и наложена практика на Националния оперативен щаб към Министерски съвет", смятат от ВМРО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK