Българската група поклонници в Мека се готви за утрешната кулминация на хадж, над 100 000 униформени бдят за сигурността

Част от българската група в Мека, снимки: Личен архив

Българската група от Гоцеделчевския регион, която се вля в двумилионния поток на поклонението в Мека днес се готви за кулминацията на хаджа. Мюсюлм

Мюсюлмани от Неврокопско всеки ден изпращат снимки и пишат за преживяванията си по време на голямото годишно поклонение в Мека. На 31 август започва и честването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Над 100 000 членове на саудитските сили за сигурност ще помагат за защитата на 2 милиона поклонници, които участват в тазгодишното поклонение, тъй като по време на това събитие обичайно се случват трагични инциденти.

Мерки за сигурност са предприети на входовете на Мека, Медина и другите свети места в страната, както и по летищата и пристанищата.

Една от основните теми, свързани с мюсюлманското поклонение хадж, чиято кулминация е утре, на 31 август – е Кааба. Постройката, служеща за отправна точка за всяка молитва на мюсюлманите, често е наричана Ал Байт ал Харам или Свещената къща, която заема основно място в исляма.

По време на поклонението, поклонниците докосват Кааба и по-специално покривалото на сградата. С близо 2 милиона души по време на сезона за хадж и общо 7 милиона поклонници през цялата година, черното покривало трябва да се изработва от първокачествени материали, за да издържи на тежките атмосферни условия.

Това прави задачата за изработката на покривалото от първостепенна значимост, а фабриките, участващи в процеса на изработка придобиват особено престижно име.

Кисуа, както се казва черното покривало на Кааба, е изпъстрено с цитати от Корана и е един от най-разпознаваемите религиозни символи. Дори онези, които не са запознати с исляма и неговите свещени места, могат да назоват името на Кааба и знаят, че сградата в центъра на най-свещената джамия Ал Масжид ал Харам в Мека, е покрита с черни платове.

 

Имамът от гърменското село Дебрен за втори път е на хадж в Мека

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK