Българската делегация взе Благодатния огън

Снимка: БГНЕС, архив

Българската делегация в Йерусалим взе благодатния огън.

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим като Йерусалимският патриарх Теофил III го предаде на събралите се поклонници в храма, сред които бяха и представители на Българската православна църква.

Българската делегация, предвождана от митрополит Антоний, взе благодатния огън и се отправи към летище "Бен Гурион". 

Българската делегация ще пренесе свещения огън с полет до София с правителствения самолет "Фалкон".

Макар Българската православна църква да обеща да излъчи взимането на огъня на живо във Facebook, това не беше възможно заради невероятно големият трафик. От БПЦ обаче публикуваха видео от взимането на огъня от храма на Божий гроб. 

Делегацията ни ще донесе свещения огън в България и той ще достигне до всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните ще осветят с него домовете си след радостния възглас "Христос воскресе!" в полунощ.

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение.

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония. 

За първи път обаче делегация на Българската православна църква ще даде Благодатния огън на Скопие.

Част от делегацията на митрополит Антоний в Йеросалим са бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, подстриган лично от Западно и Средноевропейският митрополит Антоний за иподякон. В делегацията пътува и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Христовото Възкресение, за което свидетелства още апостол Петър, като то се смята за централното място в християнската вяра.

Появата на благодатния огън в навечерието на православния Великден, който бива измолван от Йерусалимския патриарх, духовенството и хилядите поклонници, въпреки регулярността, се нарича "чудото на Благодатния огън".

За да се избегне и най-малкото подозрение, че при запалването му има човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън тръгва по целия свят. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK