Българска следа в офертата за “Булгартабак”

снимка: bnews.bg, архив

Млад българин се оказа в основата на интереса на руската Външнотърговска банка (ВТБ) към покупката на “Булгартабак холдинг”, твърди в. “Ведомости” в броя си от вторник, пише trud.bg.

Зад регистрираното в Австрия дружество “БТ Инвест”, което единствено подаде оферта за тютюневия холдинг, стои една от инвестиционните компании на ВТБ - VTB Capital. Според източник на руското издание българинът Атанас Бостанджиев, ръководител на лондонския офис на VTB Capital, е настоявал руската банка да се включи в сделката.

Тази информация на руското издание обаче се разминава с фактите, че Бостанджиев е назначен на този пост във VTB Capital на 24 май т. г., а “БТ Инвест” е регистрирано в Австрия повече от месец по-рано - в средата на април т. г.

Неколкократните опити на “Труд” да се свърже с г-н Бостанджиев във вторник бяха отклонявани от любезна служителка на компанията с: “Опитайте по-късно” или с прехвърляне към линия, на която никой не отговаряше.

35-годишният българин е от Бургас, но живее в чужбина (САЩ, Англия и Германия) от началото на 90-те години. Той е завършил Уошингтън колидж. Преди да бъде назначен на работа във VTB Capital, е работил в “Голдмън Сакс”, където е отговарял за бизнес клиенти на инвестиционната банка. Бил е и старши мениджър в “Мерил Линч”.

В документите на австрийската регистрационна камара е посочено, че “БТ Инвест” е 100% собственост на кипърската VTB Capital Pe Investment Holding Ltd. Директор е Йоханес Пепелник, допълва руският “Ведомости”. Още на 4 юли т. г. пред “Труд” г-н Пепелник заяви: “Сигурни сме, че ще спечелим конкурса за продажбата на “Булгартабак”.

Както вече е известно, в офертата на “БТ Инвест” за “Булгартабак холдинг” се предлагат 100,1 млн. евро за държавния дял в тютюневия холдинг, тя се задължава да инвестира в развитието на бизнеса на “Булгартабак” 2 млн. лева през първата година и 5 млн. лв. през следващата. Гарантира се изкупуване на до 5000 тона български тютюн през всяка от следващите 5 години.

Съгласно регламента купувачът няма право да препродава холдинга и цигарените фабрики през следващите пет години. Държавата обаче няма да ограничава купувача да запази най-известните родни марки цигари. Между ангажиментите на купувача е и запазване на работните места в компанията през следващите 3 години. Сделката трябва да бъде одобрена от изпълнителния и надзорен съвет на Агенцията за приватизация (АП).

Ден след обявяването на офертата синдикалните организации в “Булгартабак” към КТ “Подкрепа” и КНСБ решиха да протестират заедно срещу сделката. “Недоволни сме от цялата процедура по раздържавяване на холдинга, която доведе до това в конкурса да участва само един кандидат-купувач”, заяви пред “Труд” Юли Манойлов, председател на Националния синдикат “Тютюнева промишленост” към КТ “Подкрепа”. Протестът ще ев петък сутринта пред Агенцията за приватизация

При отварянето на Българската фондова борса във вторник цената на акциите на “Булгартабак холдинг” бе 28 лв., след което рязко падна до 26 лв. Последната цена за деня бе 26, 556 лв. (-3,433%). Най-скъпи бяха книжата на 21 юни т. г. - 36,950 лв., но с оттеглянето на повечето кандидати от сделката за приватизация на “Булгартабак” намаля и атрактивността на акциите му (виж и на стр. 11).

Преди месец от участие в конкурса се отказа един от най-големите производители на цигари в света - “Бритиш американ табако” (БАТ). От компанията бяха лаконични, че причините са “от търговски и стратегически характер”.

През 2004 г. БАТ кандидатства за приватизацията на “Булгартабак холдинг”, като предложи цена от 250 млн. евро. Тогава сделката бе провалена по политически причини.

 

КОМЕНТАРИ

пининфарина11:07 - 10.09.2011
А нали уж нямаше да може офшорки да участват в приватизационни сделки...Тази отдалеч си намирисва на нагласена, и то доста явно.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK