Патриарх Неофит оглави празничната служба по случай 24 май

Снимка:БГНЕС

Софийският митрополит Неофит пожела да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност

Патриарх Неофит оглави празничната служба и молебен в храм "Св. Александър Невски" по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура, съобщава БГНЕС.

В обръщението си Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пожела да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура.

"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България.

Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура", заяви той.

Патриарх Неофит посочи, че днес Църквата се моли и за всички учащи. "В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава. Честит празник! Христос воскресе!", честити Неофит празника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK