Ван дер Белен подкрепя присъединяването на България към Шенген

Снимка: Президентство

България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес в София. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на официално посещение в страната ни. Това е третата среща между държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата откроиха европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика и сътрудничеството в Дунавския регион, като теми от ключово значение за укрепване на стабилността и насърчаване на икономическия ръст в Централна и Източна Европа. Австрия цени високо постигнатото от България за охраната на външните европейски граници и подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген, потвърди Александър Ван дер Белен. Двамата президенти бяха единодушни, че е необходима промяна в европейската миграционна политика, която да създаде повече възможности за икономическо развитие и социална интеграция в страните на произход на мигрантите и да ограничи миграционния натиск към Европа.

Общата политика за сигурност и отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество /ПЕСКО/ и Европейският фонд за отбрана бяха откроени като нови ефективни механизми за повишаване на сигурността на гражданите и европейската интеграция на България. Президентът Радев  призова и за пълноценното използване на потенциала на по-малките държави-членки в ЕС при изграждането на общата отбранителна индустрия.

„Но без кохезия, без реална конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. Това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия“, подчерта още Румен Радев. Президентът добави, че европейските средства имат своето дълбоко значение, ако наистина се изразходват по правилния начин. И ако бъдат въведени условия за обвързването на европейските фондове със спазването на принципите на правовата държава, трябва да има и критерии за обективността на оценката. Австрия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата  президентът Александър Ван дер Белен.

Сътрудничеството на страните от Дунавския регион да бъде подкрепено с реално финансиране и създаването на необходимите механизми за реализация на общите проекти, призоваха двамата държавни глави. По думите на Румен Радев ЕС трябва да засили подкрепата си към по-слабо-развитите европейски региони, които са на територията на България, именно в региона на река Дунав. „Наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие“, добави българският президент. Обща беше и позицията, че реализацията на Дунавската стратегия на ЕС е общ приоритет за всички държави-членки на ЕС от региона на река Дунав.

Укрепването на стабилността в Европа е немислимо без затвърждаването на европейската перспектива за всички държави от Западните Балкани, беше подчертано на срещата. ЕС трябва да продължи да подкрепя техните усилия за реформи, като отчита индивидуалните постижения на критериите за членство. Австрийският президент оцени високо конструктивната позиция на България в региона на Югоизточна Европа и особено постигнатия напредък в двустранните отношения на страната ни и Република Македония. Подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония е позитивен пример за целия регион. 

„България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение в Русия през втората половина на май, с посещението на президента Макрон почти по същото време и посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия – да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение“, заяви на съвместната пресконференция държавният глава. „Необходимо е не само да продължим дипломацията на посещенията, но да продължим и диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно в началото на юни ще бъде във Виена“, посочи Александър Ван дер Белен.

По-късно днес двамата държавни глави ще приветстват участниците в Българо-австрийския бизнес форум. Румен Радев и Александър Ван дер Белен откроиха позитивната тенденция на разширяване на двустранното партньорство в инвестициите и търговския обмен. Президентът Радев изрази готовността на страната ни да продължи да насърчава икономическия обмен с Австрия  и отбеляза приноса на страната за въвеждането на модела на дуално образование у нас.

Церемонията по официалното посрещане на австрийския президент се проведе на площад „Св. Александър Невски“, след което двамата държавни глави проведоха среща на „четири очи“ на „Дондуков“ 2 и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации на България и Австрия. Утре Румен Радев и Александър Ван дер Белен ще участват в неформалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в град Русе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK