Българите във Виена ще отбележат тържествено 3. март

Снимка: Infomreja.bg

140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязано и в БКИ "Дом Витгенщайн", Виена. 

По традиция българите в Австрия от десетилетия отбелязват тази светла годишнина, определена през 1990 г. и като национален празник. 

Австрия е дълбоко свързана и исторически с борбите на българите за освобождение от османското владичество. В културно-историческа перспектива може да се говори за многовековни общоевропейски модели, формирали донякъде и българската възрожденска интелигенция. 
Освобождението на България дава и нов тласък в българско-австрийското духовно общуване.

В годината на ротационното Председателство на Съвета та Европа на ЕС на Рупублика България и на Република Австрия това историческо обусловено приятелство намира израз и множество културни прояви в Австрия. 

3. март ще отбележат и българите, живеещи в Австрия. По покана на БКИ "Дом Витгенщайн" българите и поканените австрийски гости ще могат да изживеят вълнуващ концерт на фолклорния ансамбъл "Драгостин фолк".

Подбраната от проф. Стефан Драгостинов програма обещава едно искрено родолюбиво присъствие, с което многобройната българска общност във Виена оказва и почитта си към плеядата борци за свободата на България, отдали живота и копненията си за свободна България. 

В тържествената програма участие ще вземат и двете танцови групи във Виена - "Китка" и "Пендари". 

Тържествено слово ще произнесе Н. Пр. д-р Иван Сираков, посланик на Република България в Република Австрия., а директорът доц. д-р Румяна Конева ще поднесе приветствие от името на домакините - Българския културен институт във Виена. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK