Българите в чужбина да подадат молби за отказ от плащане на здравни вноски

снимка: infomreja.bg, архив

Три седмици останаха до края на годината, в които българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 г., напомнят от Териториалната дирекция по приходите в Кюстендил.

От там предупреждават, че за да се отразят промените в българската  здравна система, трябва да се подадат декларация и заявление за освобождаване от плащане на здравноосигурителни вноски.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки че са получени в съответния офис на НАП.

За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на Приходната агенция на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

12317:41 - 27.12.2012
Български граждани, живеещи в чужбина, проверявайте си много внимателно здравноосигурителния статус! Ония боклуци от Здравната каЦа, волно или неволно, имат куп грешки в документацията. Макар че в ерата на компютърните технологии, такава дума "неволно" няма! Не може семейство, от години напуснало страната, и подало предварително всички документи за това, сега да имат различия в статуса според измамниците от КаЦата! Внимавайте и си проверете всичко още веднъж!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK