Българите, пристигащи в Англия, се освобождават от карантина с отрицателен тест след 5-ия ден

Снимка: Infomreja.bg

Новата разпоредба влиза в сила от 15 декември 2020 г.

Посолството на Великобритания ни информира с нота, че българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си направят тест за Ковид-19 и представят отрицателен резултат. Тестът следва да бъде направен за тяхна сметка, като списъкът с акредитираните лаборатории ще бъде публикуван на сайта на британското правителство – https://www.gov.uk.

Новата разпоредба влиза в сила от 15 декември 2020 г.

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk Гражданите, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от възможността за освобождаване от самоизолацията след  5-ия ден – т.нар. тест за освобождаване от карантина (‘test to release’ scheme).

Обръщаме внимание, че пътниците не са длъжни да използват опцията за тестване след 5-ия ден. Ако не предприемат подобни действия, те ще трябва да останат под карантина за целия 14-дневен период.

Ако даден пътник реши да се възползва от опцията за освобождаването от карантината, след като вече е пристигнал в Англия (и без предварително да е посочил това във формуляра), ще трябва да попълни нов формуляр за локализация на пътника. Неизпълнението на това задължение би могло да доведе до налагане на административно наказание, като минималната глоба е в размер на 100 британски лири.

Гражданите, чиито изследвания покажат позитивен резултат за наличието на коронавирус, ще бъдат включени в съществуващата система на британските власти за подобни случаи: те ще трябва да останат под 10-дневна карантина от деня на изследването или от деня, в който за пръв път са се проявили симптомите им.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство: [email protected][email protected][email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK