Българите по-богати през 2018 година? Едва ли

Снимка: iStock

Икономистът Мика Зайкова не е сигурна, че ще се почувстваме по-богати през 2018 г. в сравнение с миналата година, като причината за това според нея е, че реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции.

"Само от потребление няма как да направим голямо богатство. Износът върви, да, но стоките, които продаваме, са с ниска добавена стойност", коментира тя в сутрешния блок на БиТиВи.

Според колегата ѝ Илия Лингорски за доходите в бюджетната сфера вече е ясно какво ще се случва, защото Бюджет 2018 вече е приет. Тенденцията в последните години е, че там, където доходите растат, те растат по-бързо от инфлацията. Но има много места, където те не могат да растат толкова.

На въпрос дали и работодателите ще развържат кесиите, Зайкова подчерта, че "това са мечти".

"Те и сега възразяват срещу минималната работна заплата. Не забравяйте, че 37% от излизащите от гимназиите са функционално неграмотни, т. е. очаква се да попълнят редиците на нископлатените работници и работещите бедни", коментира Зайкова.

"Борбата за по-висока минимална работна заплата си е борба на Министерството на финансите, тя не трябва да е на профсъюзите, защото това не е мярка за вдигане на доходите, а за събиране на повече в хазната", каза от своя страна Лингорски, като допълни: "Профсъюзите трябва да се борят за вдигане на средните заплати или на заплатите в определен тип сектор, професия и т. н. Оттам може да дойде диалог с работодателите за повишаване на доходите."

Минимална работна заплата от 510 лв. за бизнеса означава малко повече разходи, а за хазната - малко повече пари. Но за реалните доходи не означава почти нищо, защото минималната работна заплата е средство за изсветляване на парите, които много често бизнесът плаща не изцяло на светло, счетоводно, пред службите, посочи той.

"Абсолютно съм съгласна", отбеляза Зайкова, като приведе като довод това, че България е страната с най-висок процент сива икономика и най-висок процент корупция. "Затова и не идват инвестиции тук", заключи тя.

По думите ѝ, цялата политическа класа е корумпирана и в този смисъл няма как да се очакват сериозни инвестици у нас.

Тя подчерта, че 75% от домакинствата у нас получават доходи на член от семейството по-малки отколкото са необходими за издръжка, т. е. 575 лв. средно за България.

"30% от домакинствата имат доход на член от семейството под прага на бедност, което е ужасно. А прагът на бедност миналата година беше 314 лв., тази година става 321 лв. Тоест има хора и деца, които са недохранени, които живеят зле. Това е нещото, което трябва да ни безпокои. Трябва да се замислим", призова Мика Зайкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK