Чумата наближава Пиринско

Снимка: pixabay.com

Над 5000 прасета в Югозапада са под въпрос

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, съобщи БНР.

Положителната проба е от диво прасе.

От Югозападното държавно предприятие са потвърдили наличието на вируса в ловно стопанство "Искър", след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна.

Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция.

На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи.

Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него.

Д-р Михаил Бащавелов, областният директор на БАБХ пояснява, че се извършва дезинфекция на всеки автомобил.

Завишен е и контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни обекти.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK