„Българистиката по света, филологията у дома“ обсъждаха 90 научни работници в ЮЗУ

Снимки: ЮЗУ

На 26-и и 27-и октомври 2018 г. Филологическият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ беше домакин на международната научна конференция „Българистиката по света, филологията у дома“.

Съорганизатори на събитието, в което взеха участие над 90 научни работници от 24 университета, разположени в десет държави, както и от различните институти към БАН, бяха Югозападният университет и Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“ към МОН.

Поздравителни адреси по повод събитието деканът проф. д-р Магдалена Панайотова получи от Масариковия университет в Чехия, от университета „Ян Амос Коменски“ в Братислава, от ректората на Софийския университет, от Великотърновския университет, от Института за български език към БАН, от Русенския университет и др.

Събитието бе открито и анонсирано от декана на Филологическия факултет, проф. д-р Магдалена Панайотова, а поздравление към участниците поднесе проф. д-р Антони Стоилов от името на ректора на университета.

Заместник-директорът на Националното издателство „Аз-буки“ и съорганизатор на научната проява Николай Кънчев също поздрави участниците в престижния форум.

Пленарни доклади представиха проф. Мария Добрикова от Братиславския университет „Ян Амос Коменски“, която разказа за историята на българистиката в университета, която вече е на един век, проф. Мадлен Данова от СУ „Св. Климент Охридски“, която фокусира вниманието на участниците върху проблемите пред филологията днес, и проф. Раймонд Детрез от Университета в Гент, Белгия, който представи приноса на холандския славист Николас ван Вейк към българистиката и медиевистиката. Двудневната работа на конференцията бе разделена в няколко секции: „Преподаването на български език и култура зад граница“, „Филологията у дома: предизвикателствата днес“, „Филологията в европейския културен обмен“, „Филологията в дигиталната епоха“, „Българският език в мултикултурна среда – политики, парадигми, методики“ и „История на филологическата наука“.

В докладите и последващите често оживени и емоционални дискусии бяха засегнати множество въпроси, свързани с актуалните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена филологията (и в частност българистиката) у нас и по света. Важна част от конференцията беше проведената в ранния следобед на 26-и октомври кръгла маса „Българските лекторати: проблеми и перспективи“, в която взе активно участие зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Освен че беше водещ на събитието, Сачева беше и активен участник, който се опита да отговори на множеството въпроси, поставени пред нея както от страна на лекторите и университетските преподаватели зад граница, така и от преподаватели в неделните училища в чужбина. Зам.-министърът се ангажира с по-активна политика от страна на Министерството на образованието и науката по отношение на преподаването на български език, литература и култура в чужбина и представи някои от идеите, които са залегнали в проекта за постановление на Министерския съвет за осигуряване на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища.

Приятна изненада за участниците в конференцията беше представянето на новите издания на Филологическия факултет, сред които бе и броят на сп. „Езиков свят“ с вече публикуваните в два тематични блока доклади на част от участниците, както и новите два броя на списание „Балканистичен форум“. Двете списания са реферирани и индексирани в най-сериозните световни бази данни.

Амбицирани от успеха на събитието и от големия интерес към обсъжданата проблематика, по време на тържественото закриване организаторите заявиха своето желание тя да се превърне в традиционна, като следващото издание на конференцията бъде през 2020 година.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK