Ден 32: Борисов: Време е за решения! Автошествия и блокади в цялата страна

Снимка: Infomreja.bg

Министър-председателят е разпоредил на полицията да не се провеждат акции срещу палатковите лагери

Втори месец на протести в страната.

На 32-рия ден автошествия и блокада на пътища белязаха двумесечието, в което граждани искат оставката на Кабинета Борисов 3 и на главния прокурор Иван Гешев.

Този следобед в страницата си във „Фейсбук“ премиерът написа пост със следния текст:

Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!

Според анализатори Борисов се готви да подаде оставката си като министър-председател, но да изпълни договорните си отношения с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ като продължи мандата си.

На изминалата конференция лидерът на ГЕРБ Борисов попита съпартийците си от какво ги е страх, след като са силни, то служебното правителство за тях не би било проблем.

Междувременно в столицата, въпреки заканата на МВР за отстраняване на барикадата, изградена от палети, кофи за боклук и кашпи, на Орлов мост, тя остана.

Министър-председателят е разпоредил на полицията да не се провеждат акции срещу палатковите лагери и протестиращите. Нито по тъмно, нито по светло. Това съобщиха за bTV източници от Министерски съвет.

Днес гражданските демонстрации бяха и под формата на автошествия и велопоходи под наслов „Тур дьо Боко“.

Протестиращи предприеха автошествие към Калотина и към Кулата. Временно блокираха и Прохода на Републиката. Първото автошествие тръгна от столицата към Калотина в ранния следобед. Протестиращите, предвождани от Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ се движеха с 20 километра в час и бяха спрени от полицията.

„Два часа ни писаха безсмислени протоколи, които ние не подписахме“, разказа Хаджигенов пред бТВ.

Протестиращи блокираха в късния следобед и Прохода на Републиката. Край село Димовци колони от автомобили от Стара Загора, Гурково и Казанлък препречиха пътя. За  минути се образува огромна опашка от двете страна.

В Благоевград шествието бе от леки автомобили и две колела.

На протестиращите им бяха извършени поредица от три проверки – при Симитли, в началото на Кресненското дефиле и в средата му. Крайната цел бе Кулата, но тя не се осъществи. В Кресна, докъдето стигнаха гражданите, за кратко бе блокиран главен път Е-79 на пешеходната пътека, а преди това по време на шествието се образуваха колони с автомобили заради бавния ход на колоездачите, зад които се движеше кордона от автомобили.

От седмици в Югозапада полицейското присъствие и това на жандармерията е изключително засилено. Постоянни постове има както при Благоевград, така и в Дефилето и ГКПП-Кулата, след появила се информация, че е възможна блокада на границата.

Още за ситуацията в столицата и заявките на "Отровното трио" пише БГНЕС:

Всяка вечер се издават разпоредби да се разрушат нашите палаткови лагери. Няма да стане. Ако го направят, тогава ще се върнем като цунами и ще ги пометем всичките, каза от трибуната на протеста пред президентството Велислав Минеков.

Внимавайте, това са мръсници и са способни на всичко, за да запазят властта си, добави Минеков. Краят на речта му бе последван от мощни възгласи „Оставка“.

И днес домати летяха към сградата на Министерския съвет.

„Отровното трио“ се оплака, че полицията днес им е съставила протоколи по време на автошествията им към Калотина и ГКПП-Кулата, затова ще задръстваха главните пътища.

Омръзна ми от партии, които се разхождат напред назад и обясняват: ти си от моите, ти не си!, Не, не успяха да ни разделят, заедно сме. Не искам да слушам, че политиката била мръсна работа, а ние по-добре да не гласуваме. 31 дена се занимаваме с политика на този площад и на всички площади в Европа, Нова Зеландия, Австралия и др. Всички се занимаваме с политика, иначе само те се занимават с това, добави Арман Бабикян.

Политиката не е мръсна работа, мръсна е само, когато я вършат мръсни хора. Политиката е професия за морални хора, които са решили да отделят 4 г. или повече от живота си и да не се занимават със собствения си бизнес, пенсия, а работят за хората. Това е политика, каза още Бабикян.

Моля част от вас да се върнем към Министерски съвет и СУ след шествието до палатковите лагери, за да има достатъчно хора навсякъде. Те са дошли и ние ги чакаме. Борисов казва да не ни нападат палатките, но те ще ги нападнат, каза Бабикян, след което множеството се отправи на 32-рото си шествие към Орлов мост.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK