САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ

Снимка: iStock

Хърватия бе последната държава, която се присъедини към 27-членния блок

Съединените щати искат интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз да се ускори и ще се стремят да възобновят процеса, заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, съобщава "Радио свободна Европа". 

Габриел Ескобар, който по-рано този месец бе назначен за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за Южна Централна Европа, който надзираваше региона, в който за първи път е изпълнявал различни функции от 1998 до 2001 г., също обяви, че САЩ са назначили дипломат, който да подпомогне забавянето на избирателната реформа в Босна и Херцеговина.

Ескобар, който наскоро бе заместник-началник на мисията в посолството на САЩ в Сърбия, изрази разочарование от липсата на движение за членство в ЕС за балканските държави през последните две десетилетия.

"Да се върна 20 години по-късно и да видя, че не е постигнат голям напредък на този фронт, бе малко разочароващо", каза Ескобар по време на интервю в Държавния департамент за своите приоритети и притеснения за региона. "Бихме искали да видим по-бърза интеграция."

Европейският съюз загуби апетита си за бързо разширяване на членството, след като вкара в клуба 13 държави от 2004 г., повечето от които по-малко богати бивши членове на източния блока на СССР.

Хърватия бе последната държава, която се присъедини към 27-членния блок, когато нейното присъединяване завърши през 2013 г.

Ескобар каза, че както ЕС, така и страните от Западните Балкани - които включват Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина - трябва да преодолеят предизвикателствата, за да превърнат интеграцията в реалност, но изрази надежда, че американският ангажимент "може да постави двете страни отново на правилния път."

България по-рано тази година блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония в спор относно езика и исторически оплаквания. Правилата на ЕС изискват консенсус от неговите 27 членове по много важни въпроси, включително разширяване.

Тъй като молбата на Албания за присъединяване към ЕС ще бъде разгледана в тандем със Северна Македония, ветото засегна и Тирана.

Ескобар заяви, че е погрешно България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС.

Той каза, че са предложени някои "добри решения" за решаване на проблема и че Вашингтон ще продължи да настоява пред София за намиране на компромис.

"Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас", каза той за действията на България, добавяйки, че това е "стратегически императив" за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС.

Ескобар заяви, че би искал преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания да започнат тази година, като добави, че "са го заслужили". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK