Расизъм по поръчка - кой има интерес от акцията на мача България - Англия

Снимки: Ройтерс

Акция "Расизъм", или какво направиха момчетата в черно

Позор, срам, ужас. Това бяха нормални реакции, след като България се прочу по целия свят с един от най-големите расистки скандали във футбола в последните години по време на мача на националния отбор с Англия (0:6) на стадион "Васил Левски".

Поредицата от събития, които последваха във вторник - с реакции се намесиха двама премиери Борисов и Джонсън, министри, имаше среща на ниво посланик и вицепремиер, позиция на УЕФА, отказана и подадена под натиск няколко часа по-късно оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и включване на ГДБОП - предизвикаха много въпроси и няколко хипотези.

Основната е, че станалото на стадиона не е обикновена запалянковщина, а добре планирана акция. Основната й цел, изглежда, е да бъде ударен Борислав Михайлов, който 14 години ръководи БФС. Кой има интерес, защо в този момент и по този начин засега нямат ясен отговор.

Цената обаче е висока и за българския футбол, и за имиджа на страната. А в основата най-вероятно са интереси, надхвърлящи границите на спорта.

Изпълнителите изглеждат познатите крайни привърженици на футболния "Левски", но до края на деня нито МВР, нито прокуратурата съобщиха да са предприели някакви действия за разследване на случилото се и за издирване на участниците. Лицата на повечето от тях могат да бъдат видени в кадрите в английските и българските медии.

Никой не коментира и че след толкова предварителни предупреждения за проблеми с расистки прояви БФС и органите на реда не изглежда да са положили усилия да предотвратят действията на феновете.

Най-прекият резултат от акцията е оставката на Борислав Михайлов след настояване на Борисов. Тя трябва да бъде гласувана от изпълнителния комитет на БФС в петък, но не е изключено да се стигне до вътрешна борба и евентуалното ѝ отхвърляне.

Глобалният ефект извън негативния имидж за страната в световните медии засега е, че УЕФА може да наложи още по-строги наказания за расистки прояви по стадионите и да има доживотни забрани за посещение на мач на нарушителите. Това ще остави във футболната история срещата в София като повод за тежките мерки.

Акция "Расизъм", или какво направиха момчетата в черно

Да се говори, че в България проблем с расизма няма, е глупаво, колкото и Михайлов да твърди друго (в писмо до УЕФА той изтъкна как БФС се бори успешно с този проблем).

Присъствали на различни места на стадион "Васил Левски" свидетелстват за отделни обиди към играчи на Англия.

Проблемите, довели до две спирания на играта през първото полувреме, са били предизвикани от расистки прояви, заради които официалните лица задействаха протокола на УЕФА. Английски журналист твърди, че е преброил шест случая на расистки обиди. Според кадрите на медиите от Острова проблемите са дошли от група запалянковци, стоящи между секторите А и Б на стадиона. Там, където са съсредоточени обективите на фотографите, бяха феновете с черни дрехи и с надписи, по които можеха да бъдат различени символи на "Левски" и най-крайната и влиятелна фракция "София Запад". На оградата под тях бяха разпънати две знамена – едното на фенове на "Левски", а другото - на фенове на "Локомотив" (Пловдив).

Кадри на английските медии показаха ясно как облечени в черно фенове отправят нацистки поздрав с изпъната във въздуха дясна ръка, а в телевизионни репортажи Би Би Си съобщаваше и за издаване на маймунски звуци. Според журналисти част от представителите на английските медии са били на стадиона с фокус да снимат именно агитките, а не мача.

След като играта два пъти беше прекъсната, групата запалянковците с качулки и маски напусна стадиона преди края на първото полувреме и без да има изглед за напрежение или че го прави по принуда.

Този факт впечатли и коментаторите на БНТ. Във вторник беше анализиран като нетипичен за запалянковците и се прие сред потвържденията, че тези момчета са отишли на мача с точно определена задача и след като са я изпълнили, са си тръгнали.

Кои са участниците

На една от снимките на "Ройтерс" се виждат две от популярните лица сред феновете на "Левски" – ММА боецът Георги Валентинов и Тодор Грудов, наричан Теди Хитлера, който е сред лидерите в агитката на сините и често разпява феновете по време на мачове.

Снимката на Валентинов стана много обсъждана във вторник в социалните мрежи заради друг негов кадър във "Фейсбук". През май тази година, две седмици преди изборите за Европейския парламент, той публикува в профила си снимка, на която е с тениска с лика на премиера Борисов. "Някои ще ме упрекнат за тази снимка, други ще ме похвалят, а за мен най-важното е ,че имам ясна позиция и я отстоявам. В своя избор аз виждам сила, воля, добри решения и решителност за по-добър живот! В своя избор виждам бъдеще в България!", пише той над кадъра.

Грудов пък е популярен с татуировките си, част от които са с различни нацистки символи (за тях той разказа подробно в интервю за БНТ).

Сред участвалите в акцията се виждат и много млади момчета - обикновено те получават тежки задачи като тест да бъдат приети в агитките.

В навечерието на мача английският "Телеграф" припомни и случая от миналата година, когато две деца се появиха на пистата на националния стадион с изписани по телата им неподходящи надписи и символи. Двете момчета на видима възраст под десет години бяха снимани голи до кръста, а надписите по телата им гласяха "Levski hooligan", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West – на "София Запад"). От английската медия пишат и за още подобни случаи - почти всичките, свързани с агитката на "Левски".

Подготвено ли беше всичко

Бойко Борисов обяви, че държавата страда заради "група олигофрени".

Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков разпозна лицата и заяви пред Би Ти Ви, че според него това е умишлена провокация. Той разказа, че лично си е патил от тези фенове, като даде конкретни примери с мачове от евротурнирите.

Тезата за провокация се появи и в английската преса. Според "Скай спортс" неназован български футболист се е извинил пред английския отбор, като е посочил, че скандалът е предварително подготвен.

Членът на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов изрази същото мнение. Според него това е "провокация към футболния съюз, към силите на реда". "Защото ние трябва да се съобразяваме и да ги галим с перо тези хулигани", каза той пред БНР.

Говорителят на Националния клуб на привържениците на "Левски", част от който е "София Запад", Степан Хиндлиян заяви пред "Дневник", че "фиксацията в това нещо е крайно непродуктивна". По думите му българското общество не е толерантно и ставащото по стадионите е проявление на ставащото в обществото, а дори и в политиката. "В българската политическа система от години има фашизоидни елементи, които крепят правителства – не едно и две. Техни представители дори в момента са кандидати за кмет на София."

В последните месеци министърът на спорта Красен Кралев рекламираше шумно влизането в сила на промени в закона за борба с футболното хулиганство. Наскоро обаче той направи стъпка назад и предложи да се отмени изискването за персонализиране на билетите.

Хипотезите: от английски жълт вестник до сваляне на Михайлов

"Сега се очертава хипотеза, че вероятно на нашите агитки им е платено от някакъв английски жълт вестник. Другата хипотеза е чисто идеалистична подбуда да се свали Борислав Михайлов от властта в Българския футболен съюз. Проблемът е, че при феновете нищо безплатно няма", коментира пред "Дневник" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който е и сред авторите на доклад за футболното хулиганство.

Анализаторът казва, че натискът от агитките към собствениците на клубове се е засилил и те плащат на тях, за да няма расистки прояви, заради които ги застрашават по-големи глоби и наказания

Той прогнозира, че скандалът може да има ефект дори върху туризма, като англичани се откажат да пътуват до България.

Сред коментираните версии беше, че Англия също има интерес от скандала и го е "подгрявала" с предупреждения какво ще се случи в София, защото иска да изчисти имиджа на своите запалянковци като най-големи футболни хулигани.

Къде е залогът

Още във вторник сутрин министър-председателят Борисов притисна Михайлов да си подаде оставката. Той заяви, че докато това не стане, държавата няма да подпомага финансово футболния съюз.

Резкият завой на Борисов в отношението му към Михайлов предизвика въпроси дали е само заради случилото се на мача, или просто е удобен повод за смяната му. Доскоро тримата със спортния министър Красен Кралев говореха и работеха за получаване на домакинство на голямо първенство по футбол съвместно с Гърция, Румъния и Сърбия и за финансиране на детско-юношеския футбол според новата концепция на съюза.

"Ръководството на БФС управлява този спорт в продължение на 14 години съвсем не без акушерството на този човек, който днес поиска оставката на Михайлов (Борисов - бел. ред.). И хора, които са много близо до обкръжението на Борисов, са пряко намесени в управлението на футбола. Говоря не само за партийни функционери, а за икономически магнати, собственици на клубове", каза във вторник Хиндлиян.

В анализите за напрежението около футболния съюз и кой има интерес от промени бяха припомнени и двете интервюта на собственика на "Лудогорец" и член на изпълкома на БФС Кирил Домусчиев, които даде в рамките на четири дни пред контролирания от него сайт "Гонг". Най-напред той се изказа много остро срещу решението да се ограничи участието на футболисти извън Европейския съюз в България, като го определи за "простотия от комунизма". След това обаче посочи, че Борислав Михайлов винаги е работил за доброто на българския футбол.

"Сто процента е провокиран, сто процента е нагласен (скандалът). Все се надявам, че премиерът ще преосмисли решението си. Защото Борислав Михайлов и да го сменят, надали ще се промени нещо. И кой ще е този, който ще дойде? Дейвид Копърфийлд ли ще дойде - като магьосник да реши проблемите на българския футбол", заяви Венцислав Стефанов, който напоследък често има сходство в мненията с Домусчиев.

Собственикът на "Лудогорец" е броен сред подкрепящите Михайлов. Поне досега.

Повод за размисъл даде и първоначалният отказ на Михайлов да подаде оставка. Възможно е на изпълкома в петък да има вътрешно противоборство около приемането ѝ. Интересно е и кой ще е следващият президент на БФС. От месеци в спортните среди върви слух, че Красен Кралев е подготвян за поста.

По непотвърдена информация на "Дневник" влизането на ГДБОП в БФС е било обсъждано още в понеделник вечерта. Във вторник Борисов изтъкна, че скандалът около мача и разследването срещу БФС нямали общо, а просто са съвпаднали във времето.

Всичко това вероятно привлича и вниманието на ФИФА, която забранява намесата на държавата във футболните дела. Борисов и Кралев обаче твърдят, че повод за притеснение няма, защото държавата не се намесва.

Денонощие след сътресенията около мача с Англия изглежда, че Борислав Михайлов беше ударен, за да бъде свален от поста. Макар и на много висока за България и българския футбол цена. Кой ще дойде на мястото му и какви ща са следващите ходове - ще се решава в следващите дни.

"Получихме жалка случка в една жалка нощ на жалък стадион срещу жалка съпротива, изиграна на жалкия фон от обиди и злоба. Към края всичко това изобщо не приличаше на спортно събитие", написа кореспондентът на "Гардиън".

А "жалката случка" ни припомни не само колко малко спорт е останал в българския футбол и че той е подчинен на съвсем други интереси, а и че агитките остават недосегаеми./ Дневник 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK