Туитър прекрати за постоянно достъпа на Тръмп

Снимка: ЕПА

Туитър беше основният комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му

Туитър обяви, че перманентно прекратява достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа.

Причината е ролята на Тръмп в провокирането на насилието, до което се стигна след като негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон по-рано през седмицата.

Туитър беше основният комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му.

Същевременно демократите в Конгреса обявиха намерение да започнат в понеделник процедура по импийчмънт на президента заради случилото се.

От мандата на Доналд Тръмп остават 11 дни. Би Би Си коментира, че действието би било по-скоро символично, като така той ще стане първия американски държавен глава, срещу когото процедура по отстраняване е била задействана два пъти.

От Белия дом обявиха, че действията на демократите са „политически мотивирани“ и само ще доведат до по-голямо разделение в страната.

Около 57 процента от американците искат президентът републиканец Доналд Тръмп незабавно да бъде отстранен от длъжност, след като подкрепи протестите в сряда срещу изборните резултати, които ескалираха в кръвопролитен бунт и нападение срещу сградата на американския Конгрес във Вашингтон, сочи проучване на Ройтерс съвместно със социологическата агенция Ипсос.

Междувременно служители на Държавния департамент на САЩ призоваха своя шеф Майк Помпейо да осъди президента Доналд Тръмп за подстрекателство към безредици.

Си Ен Ен цитира паметна записка, която дипломатите са подготвили и смятат да изпратят на държавния секретар. В нея те отбелязват, че „подстрекателствата на Тръмп доведоха до жесток метеж в Капитолия, до смъртта на петима души, до мнозина пострадали, до унищожение на държавна собственост и вандализъм, а също и до неоценими вреди, причинени на нашата демократична система и на имиджа на САЩ в чужбина“.

Под документа са се подписали около стотина дипломати.

С остра критика към Тръмп се обърна и бившата американска посланичка в ООН Ники Хейли, често спрягана за кандидат за президент от Републиканската партия.

„Тръмп много сгреши с думите си“, каза тя, цитирана от Асошиейтед прес, в реч на зимното заседание на Националния комитет на партията. „Действията му след изборите през ноември ще получат тежка присъда от историята“, отбеляза дипломатката. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK