Министърът на отбраната на Македония: Не очакваме следващата година Македония да стане член на ЕС

Снимка: Infomreja.bg

На днешната съвместна демонстрация на спецсилите на България и Македония, бяха обсъдени и не по-малко важни политически теми.

Министърът на отбраната на Македония – Радмила Шекеринска, каза:

Какви са вашите очаквания от срещата на Върха през юли?

Македония заслужи своето място в алианса и ние с право очакваме и работим за това от юли месец да бъде поканена за член на ЕС. Изминаха две години, през които страната ни показа, че има потенциал да бъде член на НАТО. За изминалата година над 4 000 наши войници участват в мисии, предвождани от НАТО и тези бройки се увеличават. Македония показа, че е партньор, на който НАТО може да разтича.

Как оценявате сътрудничеството с България?

Миналата година много граждани на Македония и България бяха изненадани от бързината, с която подписахме договора. Някои смятат, че това е договор, които ще остане само на хартия. Аз мисля, че и в отбраната, и в икономиката, и в транспорта, и в технологиите думите стават дела. Днес е най-добрият пример, че в областта на отбраната капацитетът все повече напредва.

Как в Македония приеха ръкостискането на Заев и Ципрас? Какви бяха реакциите?

Македония наистина иска да има добри отношения със съседите. И ние на отворените въпроси, които имаме през годините, ги разглеждаме като негативи на нашия регион и държава. Всяка позитивна среща ние приемаме с оптимизъм и добра реакция. Трябва да се завърши успешно този процес , все още е рано да се прогнозира, но когато премиерите се разбират и искат решение, много по-лесно е да се стигне до него. Такъв беше примерът с България, надяваме се, че така ще бъде и с Гърция.

На вчерашната среща в София нямаше дати за присъединяване на Македония към ЕС?

Ние имахме периоди на бърз процес на интеграция, но и много бавни периоди на политически вакуум. Всичко за присъединяването зависи от ЕС, а ние ще направим всичко възможно това да се случи. Не очакваме следващата година Македония да стане член на ЕС, но очакваме да започнат преговорите. Това ще бъде процес на огромна трансформация в държавата. За година Македония се промени от държава, в която насилието влияеше на политиката, в държава, което е позитивен пример на Балканите.

Как ви се струва името Илинденска Македония?

Както досега бяхме внимателни, така и сега е важно да бъдем внимателни на финалната права. Ние се въздържаме от изяви по темата! Всичко, което кажем, може да пречи на процеса. Всички искаме да намерим решение.

Мислите ли, че до края на юни ще бъде намерено решение?

Ние мислим, че вчерашната среща дава шанс.

От своя страна министър Каракачанов коментира:

Правителството на г-н Заев за по-малко от година свърши 10 пъти повече отколкото правителството на Груевски за 10 години по отношение на евроинтеграцията на Македония.

Това, че вчера не беше определена дата, знаете, че и при България нямаше точна дата години наред докато водехме преговори. България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани, в НАТО и ЕС, но най-готова от всички страни е Македония.

България подкрепя тази политика, която е от полза на всички балкански страни. Когато сме заедно в силов и военен съюз много малка е вероятността чужди фактори да създават проблеми тук.

От август месец премиерите на Македония и България се видяха и подписаха повече договори,  отколкото за 25 години всички останали министри. Ние даваме израз на политиката за добри отношения с реални действия.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK