България приветства решението на САЩ да участва с 300 млн. долара в инициативата „Три морета“

Снимка: МВнР

Така капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1,2 млрд. евро

Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България приветства обявеното вчера решение на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да участва в Инвестиционния фонд с финансов принос от 300 млн. долара. Така капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1,2 млрд. евро.

Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за Инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

С решение на българското правителство от септември 2020 г. страната ни пое солидарен ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „Три морета“. По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен  елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе определена за Национален координатор по въпросите на „Три морета“, като е създадена Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

„Три морета“ е политико-икономически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK