Брекзит ще бъде отложен до 31 октомври

Снимка: МС

​ На Европейския съвет приехме компромис – Брекзит да бъде отложен до 31 октомври, заяви министър-председателят Бойко Борисов след извънредната среща на държавните и правителствени ръководители в Брюксел във връзка с излизането на Обединеното кралство от ЕС. Премиерът Борисов изтъкна, че този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори. Според Борисов Брекзит без сделка е възможно най-тежкото нещо и подчерта, че е важно страните да се държат отговорно.

Преди всичко ние се грижим за интереса на българските граждани във Великобритания, а той е да се намери възможно най-доброто решение по редица теми, заяви премиерът Борисов. Той посочи, че има много наши сънародници, които работят, учат и живеят в Обединеното кралство и добави, че е бил изключително активен, за да може всички страхове да бъдат опровергани от действията на властите във Великобритания.

Българският министър-председател изрази съжаление, че по време на извънредното заседание на Европейския съвет снощи не е била обсъдена темата за миграцията. Борисов изрази опасенията си, че в условията на европейски избори миграционният натиск ще се увеличи.

Във връзка със ситуацията в Габрово, премиерът Борисов посочи, че още вчера е разговарял с вицепремиера Каракачанов, с вътрешния министър Младен Маринов, а вицепремиерът Томислав Дончев е на място, така че са взети мерки, за да се свали напрежението. Надявам се виновните, независимо от какъв произход са - да си понесат наказанието, каза още Борисов и добави, че също така е възложил на министър Младен Маринов да направи оценка за работата на началника на полицията в Габрово. „Има ли избори, етническото напрежение се издига и се търсят подобни прояви”, заяви премиерът и изтъкна, че темата дава възможност да се употребява политически.

 

По отношение на разминаването в цените на имотния пазар и на имотите на публични личности, премиерът Борисов коментира: „Щом проверяват на всички апартаменти, къщи, тераси, вили и какво ли не – виждате, че навсякъде в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, можеш да намериш всякакво основание“. Ние сме правова държава и оставям проверките да дадат отговор на въпросите, заяви министър-председателят Борисов. Той акцентира, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи и австрийския, и немския модел, за да бъдат дадени ясни отговори за така наречените данъчни и пазарни оценки.

Премиерът заяви, че не счита за редно Цветан Цветанов да бъде нещатен сътрудник в парламента. „Не може да напуснеш от шеф на парламентарна група, депутат, шеф на комисия и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Бих го нарекъл глупост“, категоричен беше Борисов и добави: „Не може – толкова тежко наказание да получи – и заради този договор да се внесе съмнение. Това е просто несериозно“.

Премиерът Борисов допълни, че ако Цветанов иска да съветва колегите си в парламента, може да го прави и без договор. „Щом изляза, ще говоря с него“, заяви министър-председателят Борисов пред журналистите в Брюксел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK