Доц. Кунчев: Следващата седмица ще бъде решено да се удължат ли мерките, или да се облекчат

Доц. Ангел Кунчев, снимка: БГНЕС, архив

Той очаква до 10 дни и ваксината на "Астра Зенека" да получи разрешение за употреба в страните от ЕС

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-и клас - в училище.

По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности.

"Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант - да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното", заяви доц. Кунчев.

Той очаква до 10 дни и ваксината на "Астра Зенека" да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.

Доцент Кунчев съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на "Пфайзер", която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните - болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK