Съветът за сигурност отхвърли руска резолюция за Сирия. САЩ, Франция и Великобритания внесоха своя

Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност отхвърли руска проекторезолюция, осъждаща ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, а трите страни на свой ред внесоха своя, в която се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти.

Както съобщи в събота пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, коментирайки френско предложение да се приеме друга резолюция за Сирия, "засега нищо не сме видели, но искам да кажа, че сега няма атмосфера, в която можем конструктивно да обсъждаме някакви проекти. Най-напред е необходимо да се спре това, което започна вчера и постепенно да се нормализира ситуацията, защото, разбира се, атмосферата за преговори не е най-добрата".

Франция, САЩ и Великобритания предадоха на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН тяхна проекторезолюция относно Сирия. В нея се осъжда използването на химическо оръжие и се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти. Проекторезолюцията осъжда "категорично всички случаи на използване на химическо оръжие в Сирия, особено атаката в Дума на 7 април".

Документът предвижда създаването на "независим механизъм за разследване" на такива инциденти, "основан на принципите на обективността и професионализма". Следващата седмица Франция смята да представи редица нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт. Това съобщи в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия "Те Еф-1".

Според него, в понеделник, 16 април, ще бъде представена инициатива в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Франция възнамерява да оповести своите предложения на среща на външните министри на ЕС в Брюксел. Преди това Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложената руска проекторезолюция, осъждаща атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия и настояваща за прекратяване на бойните действия срещу близкоизточната страна.

Документът не събра необходимите девет гласа. Проекторезолюцията беше подкрепена от три държави - Русия, Боливия и Китай. Осем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция, се изказаха против нея, още четири страни - Казахстан, Перу, Екваториална Гвинея, Етиопия, се въздържаха.

Проекторезолюцията се изразява възмущение от "агресията срещу Сирийската арабска република от страна на САЩ и техните съюзници, в нарушение на международното право и Устава на ООН." В текста се изразява загриженост, че ударите са били нанесени срещу Сирия в момент, когато експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие започнаха работа по събиране на доказателства за химическата атака в Дума на 7 април. В тази връзка се отправя призив към всички страни да "създадат всички необходими условия за приключване на това разследване".

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против руската проекторезолюция, осъждаща САЩ и техните съюзници за ударите в Сирия, вече не са партньори на Дамаск във всеки политически процес. Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари в събота извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той нарече "позорно" това гласуване в сегашната ситуация.

Джафари посочи, че САЩ, Великобритания и Франция, въпреки техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), всъщност "нанасят ракетни удари по наши обекти, за да не можем да победим ИД. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е постигнал целите след съвместния ракетен удар с Франция и Великобритания по Сирия.

Той написа това на своята страница в Туитър. „Ударът от миналата нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена!“ След това Тръмп за пореден път заяви, че мощта на американските ВС ще се повиши благодарение на увеличаването на военните разходи, планирано от неговата администрация.

„Толкова съм горд с нашите прекрасни въоръжени сили, които скоро, след като бъдат похарчени одобрените милиарди долари, ще станат най-добрите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се сравнява с тях!“, каза той.

В 4.00 часа вчера сутринта САЩ, Великобритания и Франция започнаха да нанасят ракетни удари по Сирия, заявявайки, че това е в отговор на използването на химическо оръжие в град Дума. Ударени са 9 обекта. По данни на Пентагона операцията е продължила около 50 минути, в нея са задействани два пъти повече ракети, отколкото при удара по военното летище Шейрат миналата година./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK