България предаде на италианските власти първата група от 13 души, задържана при операция „Шок”

снимки: МВР, архив

България предаде днес на италианските власти първата група от задържаните в рамките на проведената международна операция „Шок”, свързана с противодействието на измами с разплащателни карти, съобщиха от МВР. Групата е от 13 души - част от тези, за които съдът се е произнесъл да бъде изпълнено искането за екстрадиция на основание на Европейска заповед за арест.

Предаването им е координирано от Върховната касационна прокуратура и бе реализирано от служители на Дирекция „МОС”, ГДГП, ГД „Охрана на съдебната власт” към Министерството на правосъдието и Националната следствена служба.

Групата пътува с италиански военен самолет. В нея има задържани в рамките на операцията на територията на Варна, Шумен, София, Пловдив и Кюстендил. Заедно със задържаните изпращаме и веществени доказателства, събрани от разследващите органи в България, които да подпомогнат работата по случая. 

Операция „Шок” стартира на 6 юли т.г. сутринта на територията на столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, когато бяха задържани 45 души. Тя бе реализирана съвместно с евроатлантическите ни партньори Европол и Сикрет Сървис и се проведе под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис.

По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 милиона евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK