ГДБОП пресече канал за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания

Снимки: МВР

Иззети са 53 пистолета, над 2000 боеприпаса, заглушители за част от оръжията, общо около 80 кг хероин

В началото на седмицата е стартирана международната координирана полицейска операция между българските и британските служби.

Действията на територията на страната са осъществени от спецполицаи от отдел „Контратероризъм“ в ГД „Борба с организираната престъпност“, под наблюдението на Специализираната прокуратура.

В резултат на отлична координация е неутрализирана организирана престъпна група за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания.

Подробности за успешната реализация оповестиха заместник - главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Главен комисар Иванов определи като много добър пример на сътрудничество международната операция, която още веднъж доказва, че българските правооохранителни органи действат бързо, съвестно и имат сили и способности да се справят с всяко едно предизвикателство. „След получаване на оперативната информация в СДВР, бе взето решение за включването на ГДБОП и Специализираната прокуратура, уведомени са  и партньорските служби.

В резултат каналът беше неутрализиран само в рамките на няколко седмици“, уточни главният секретар на МВР и отправи благодарности към колегите си за отлично свършената работа в изключително кратък срок.

Детайли за предприетите оперативни действия представи директорът на ГДБОП: Работата е започнала по оперативна информация за български гражданин – криминално проявен за наркоразпространение - който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Великобритания.

В рамките на около седмица разследващите установили и други двама свързани с нелегалния трафик, единият от които британски гражданин, за когото има издадена Европейска заповед за арест за наркоразпространение на територията на Великобритания. На определен етап от разследването са уведомени партньорските служби, след което е пристъпено към паралелни действия на територията на двете държави.

У нас са задържани трима души – двама български и един британски гражданин. Трима са и задържаните във Великобритания. При реализацията са намерени 53 пистолета, над 2000 боеприпаса, заглушители за част от оръжията, общо около 80 кг хероин, фалшиви лични документи на един от членовете на престъпната група, бронежилетка, както и сериозни суми пари.

На арестуваните трима души са наложени мерки за неотклонение до 72 часа, като Специализираният съд в момента разглежда искането на прокуратурата за постоянното им задържане, допълни Димитър Петров. Той подчерта, че предстои още много работа по случая, тъй като досъдебното производство е в ранна фаза. Към момента е ясна е част от схемата, използвана за осъществяване на престъпната дейност, като според първоначалните данни за осъществяване на трафика са използвани куриерски услуги.

Висока оценка за работата на ГДБОП и на Специализираната прокуратура даде заместник - главният прокурор Иван Гешев: Подобен тип досъдебни производства дадоха резултата, който отчете Европейската комисия, а именно - временно прекратяване на наблюдението върху показателя „организирана престъпност'“.

Този резултат, който е важен за цялата държава, се дължи основно на специализираните структури от съдебната власт, както и на колегите от МВР и в частност на ГД „Борба с организираната престъпност“, добави той.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK