Разбиха група за трафик на органи

Снимки: МВР

Трима мъже и жена се занимавали с престъпната дейност

Служители на ГДБОП със съдействието на служители от СДВР неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с трафик на органи.

Четирима участници в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на органи, са подведени под наказателна отговорност.

Специализираната полицейска операция е проведена на 10 септември и е резултат от съвместно разследване на служители от ГД "Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура.

„Групата се е занимавала с търговия с органи. Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали дейността на групата, като са свързвали донори с клиенти. Останалите участници са се занимавали с директното набиране на хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини. Това не е било истина. Сумите, с които се е работело в тази връзка са варирали между 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части. Разкриването на престъпната дейност е било изключително сложно, защото в случая от нея нямало недоволни - нито членовете на организираната престъпна група, нито донорите и реципиентите. При задържането на двамата ръководители на организираната престъпна група на ГКПП „Капитан Андреево“ в лекия автомобил бяха установени донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга.

При извършеното претърсване в автомобила са намерени и иззети два неистински международни паспорта, а в хода на процесуално-следствените действия на обитаваните от тях постоянни и настоящи адреси са открити мобилни телефон, медицинска документация, както и неистински международни паспорти.

Събрани са доказателства, че групата е създадена и работи от февруари месец тази година. Членовете на групата са трима мъже – криминално проявени, и жена - осъждана за причиняване на телесна повреда.

Трима от тях са с българско гражданство, четвъртият е с двойно - българско и турско. Именно той е осъществявал връзка с турска болница, а ръководителите на групата спомагали за изготвянето на международните паспорти на донорите - истински и неистински.

Истинският се е използвал от донорите при представянето му на служителите на ГКПП, а неистинските - на служителите в турската болница.

Всичко това е било с цел да се докаже роднинска връзка между донор и реципиент, защото според турското законодателство донор може да бъде лице, което е роднина до трета степен.

Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за установяване на родствени връзки. Двама от членовете на групата намирали донори по поръчение на лидерите, а ръководителите ги водели в определена лаборатория на територията на България, където се извършвали кръвни тестове.

След установяване на съвпадение на кръвните групи между донора и нуждаещия се, се запазвал и час в турска болница при определен лекар. На уговорената дата ръководителите на групата лично транспортирали донора и реципиента в Турция, където ги настанявали в хотел, като на донора се е заплащало едва след извършване на самата операция, като сумите са били в размер между 5 000 и 7 000 евро. Донорите са били безработни лица с много нисък социален статус, повечето - с големи финансови задължения. Нуждаещите се от бъбречна трансплантация и техните близки заплащали суми между 50 000 и 100 000 евро, като парите се давали на ръка с цел да не се будят подозрения.

До момента са установени петима донори, които са се възползвали от дейността на групата, включително и петима реципиенти. Имало е готовност от предлаганата пристъпна дейност да се възползват още двама нуждаещи се от трансплантация и трима донори. Членовете на групата са се познавали отдавна, работили са при изключителна конспиративност.

Единият от ръководителите е с криминална регистрация за обсебване, а другият - с такава за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери. Жената е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч. Служители от СДВР са оказали изключително съдействие по време на проведената специализирана операция.

Продължават активните действия в рамките на които е възможно да бъдат установени и други участници в престъпната схема.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf