България получава над половин милиард евро от Спасителния план на ЕС

Снимка: ГЕРБ

Европейският парламент подкрепи внесения от Андрей Новаков регламент за още средства

Държавите-членки на ЕС да възстановяват със задна дата разходи за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19. Това предложение на българския евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) беше прието единодушно от Европейския парламент и предстои да бъде разгледано в тристранни преговори с Европейската комисия и Съвета. 

По предварителни изчисления на ЕК България получава над половин милиард евро в допълнение към програмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Андрей Новаков е съвносител и преговарящ по регламента за целия Европейски съюз. „Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции“, коментира той по време на пленарната сесия на Европарламента в Брюксел. По думите му България е подготвена и вече има механизъм за отпускане на тези средства, за да може, когато финансирането е налице, процедурите да стартират веднага. 

Предложението на Новаков е страните-членки да могат да възстановяват разходите си със задна дата още от 1 февруари 2020 и с удължен срок. Така страната ще може да финансира проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите си за тях по-късно. „Макар първоначалното предложение да беше парите да се ползват до 2022 г., в тристранните преговори ще настоявам срокът за това да бъде удължен до 2024 г.“, заяви Новаков. Изискването е проектите да са конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация. Със средствата от Спасителния план държавите ще могат да възстановяват разходи и по мерките за временна заетост (60/40, 70/30), както и да покриват разходи в сферата на туризма и културата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK