Руско издание за Борисов: София иска да се реабилитира!

Снимка: МС, архив

Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък, прогнозира руският в. "Независимая газета" по повод предстоящата днес среща между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов.

Под заглавие "София иска да се реабилитира в очите на Москва" изданието припомня думите на българския държавен глава Румен Радев, посетил неотдавна Руската федерация, че през последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия.

Това сочи по-специално отказът на София да експулсира руски дипломати заради "случая Скрипал". Причина е недостигът на доказателства, че Русия е замесена в отравянето на шпионина, отбелязва всекидневникът.

Според него обаче "дълги години" преди това София едва ли не е изпреварвала антируските инициативи на Запада и се е проявила като "ненадежден партньор", проваляйки "три твърде важни проекта, които са били съвместни с Русия - петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", отбелязва изданието. То припомня и случаите на оскверняване на паметници на руски и съветски войници в страната.

И ето че просветва нов обрат в двустранните отношения - Путин съзря във визитата на Радев "добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения" след над десетгодишно прекъсване, се казва в статията на "Независимая газета".

Българският президент обаче има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения, напомня вестникът. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник "с далеч по-голяма тежест", отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Газовата тема отново ще звучи на най-високо държавно равнище. Инициативата на България да се върне към идеята за газопровода получи в Брюксел подкрепа от същите чиновници от ЕС, които едва преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е пагубен, имайки предвид Русия, изтъква изданието.

Източник от българската делегация обяснил, че рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и преден пост на НАТО Турция се превърна в "шантажист на ЕС" във връзка с миграционната криза и стана едва ли не парий според критериите на САЩ.

И е напълно вероятно в отговор на евентуални западни санкции Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през "Турски поток". Затова според източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която при това мечтае да стане нов газов хъб, пише всекидневникът.

"Независимая газета" обаче препоръчва на руските власти да действат прагматично и да настояват пред българското правителство и ЕС за "железни" гаранции, че строежът на газопровода няма да бъде спрян.

Изданието припомня в тази насока изявление на руския външен министър Сергей Лавров от януари, че газопроводът "Турски поток" може да бъде продължен към страните от ЕС, само ако Москва получи от Европейската комисия "железни" гаранции, че те няма да изиграят същия номер, както стана с "Южен поток" спрямо България".

Не е зле впрочем руските власти да повдигнат темата за обезщетения заради провала на неосъществения "Южен поток", допълва руският вестник. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK