България почита паметта на невинните жертви от опожаряването на Босилеград преди 100 години

Снимки: Президентство

„Нашето присъствие говори само за едно – паметта на невинните жертви, избити в изпепеления Босилеград и околните села, е жива“, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в обръщението си към българското малцинство в Босилеград по повод вековната годишнина от трагичните събития на 15 и 16 май 1917 година. Отбелязването на годишнината започна с откриване на документална фотоизложба.

В словото си вицепрезидентът направи ретроспекция на историческите събития като подчерта, че страниците от историята не бива да се затварят, а да се четат до край, за да отпадат съмненията, недоизказаните факти, водещи до потенциални напрежения и конфликти. Пред вицепрезидента Йотова бе представена и възпоменателна плоча с имената на жертвите от опожаряването на Босилеград.

„Днес България е стабилна държавна в Югоизточна Европа, уважаван член и сигурна външна граница на Европейския съюз с вече над 10 годишна история“, заяви Илияна Йотова и изтъкна отговорността на страната за председателството на ЕС от януари следващата година. Тя повтори отново позицията, че най-сигурният гарант за мир и развитие на тази част от Европа е присъединяването на Република Сърбия и другите балканските държави към Европейския съюз.

"Сърбия е започнала преговорния процес с ЕС, а едни от най-важните критерии за членство са свободата, правовата държава и човешките права. България следи внимателно напредъка по тези въпроси, защото той включва и правата на българското малцинство“, каза в словото си вицепрезидентът.

Тя подчерта, че в изпълнението на правилата за европейско членство влиза защитата на малцинствените права в образованието, свободата на използване на езика, достъп до медиите и богослужение на роден език. Българското малцинство има право да участва в местното, регионално и национално управление.

Илияна Йотова припомни, че от 2003 година Сърбия е член на Съвета на Европа и е подписала Рамковата конвенция за правата на малцинствата. „Пътят към Европа преминава през развитието на добри двустранни и добросъседски връзки“, заяви тя и изрази надежда, че скоро ще заработят и допълнителни ГКПП, единият от които е Трекляно - Босилеград.

Вицепрезидентът увери нашите сънародници в приемствеността и стабилността на българската политика към българското национално малцинство в Сърбия и даде гаранции за още по-голяма ангажираност към културните центрове в Босилеград и Димитровград. Тя се обърна специално към младите хора да знаят и използват българския език, да познават българската култура, традициите, обичаите.

„Трябва не само да съхраним, но и да развиваме нашата идентичност. 15 милиона души по света говорят български език. Езикът ни е официален в ЕС. Европейската перспектива пред двете страни България и Сърбия, дава нови възможности, участия в общи проекти и програми, които трябва да започнем заедно“, заяви Илияна Йотова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK