България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър

снимка: bg.wikipedia.org

Новият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова е причина държавата да плаща след осъдително решение срещу България, постановено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Преди два дни Петкова бе назначена от премиера Бойко Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. Досега Петкова беше съдийка в Бургаския окръжен съд.

През 2003 година тя е била съдия-докладчик по дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас"), съобщи пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". В разплитането на историята участва и Божидар Божков (по това време кореспондент на в. "Сега"), който също е даден на съд от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Те публикуват разкрития как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града като 74 напълно здрави деца се вписват като болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След намесата на журналистите комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са подменени, но това не се оказва достатъчно доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително "Паница" и награда на от фондация "Свободна и демократична България". Съдия Петкова обаче произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти съответно 7500 лева, а Божков - 6300 лева.

Двамата завеждат дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това остават и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивите в решението на съдийката срещу Катя Касабова са странни и са коментирани специално в решението на Европейския съд. В мотивите си  Петкова признава, че с репортажите си подсъдимата журналистка е действала в защита на обществения интерес, но посочва, че тези нейни подбуди не елиминират наказателната й отговорност.

"Това беше едно уникално решение. От една страна съдът признава, че журналистът действа в защита на обществения интерес, а го осъжда за клевета", коментира Кашъмов. 

Тази част от биография на Деница Петкова обаче бе пропусната в справката, разпространена от кабинета по повод назначението й за зам.-министър. Министерският съвет съобщи, че тя има магистратура по право от Бургаския свободен университет и 16 години юридически стаж. Била е съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. През 2009 година Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Mecata01:25 - 27.12.2011
то и за родната журналистика ! www.kz-court.org/image/emplsh3.doc От тук , който пожелае може да разбере какви са функциите на съдия-докладчика ! А от тук - какви са великите дела на Катето Касабова :http://izlugan.com/?go=signals&p=profile&signalId=2284 ...изводите може и сами да си направите ...Честита Коледа :)
Mecata01:21 - 27.12.2011
И това ли е Великата Свободна журналистика !!!??? Това е по скоро Манипулативната Слугистика /или слагистика/, или комерсиалистика ... Не вярвам този пост да види бял свят ...ако това стане, може би има някаква надежда освен за правосъдната ни система,
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK