България на първо място в ЕС по брой на жени в IT сектора

Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в сектора "Информационни и комуникационни технологии" е двойно повече от средното в ЕС.

Добрата новина за страната ни идва от последните данни на Евростат за сектора и извода, че отново мъжете в IT сектора са много повече от жените.

В Евросъюза почти милион и 500 хиляди души учат някоя от специалностите в тази сфера, но едва малко над 17% от тях са момичета. На дъното на класацията са Холандия, Люксембург и Словения. Най-много дами са се насочили към тези специалности в България, Белгия и Гърция.

Номер едно сме и сред специалистите, които според данните са почти 8 милиона в Европа. У нас жените са близо 30%, при средно за страните от съюза 16 на сто. В Топ 2 следват Румъния и Латвия, а в края на класацията са Угария, Словакия и Чехия.

За доц. Агата Манолова, която преподава във Факултета по телекомуникации в Техническия университет фактът, че страната ни е на първо място по жени в IT сектора не е изненада.

„Момичета и момчета, всички работат заедно. Конкуренцията е между тях, защото най-накрая работодателят няма да гледа дали си момиче или момче, а ще гледа твоите постижения ,така че, за да получиш добра работа и добра заплата няма значение”, каза доц. Агата Манолова.

На същото мнение са и Венелина и Стела, които от 5 години работят в софтуерна компания. Според тях твърдението, че това е мъжки свят е остаряло.

Според проучване на КНСБ у нас жените получават с около 15% по-ниско заплащане спрямо мъжете на същите позиции. От браншовия синдикат Информационни и комуникационни технологии обаче уверяват, че в този сектор разликата не е такава.

„Имайте предвид, че в колцентровете и в центровете за поддръжка на софтуер има тенденция дори да има повече жени, отколкото мъже. Това е така, защото тези позиции изискват познаване на повече от един западен език, а всички знаем, че в тази сфера жените са много, много по-добре от мъжете”, заяви Георги Билюков, председател на национален браншови синдикат ИКТ.

Някои от компаниите дори съобразявали графика на работещите семейни жени, за да могат да се грижат по-спокойно за децата си. Все още обаче съществуват и такива, които предпочитат да наемат мъже, за да няма дълги отсъствия от работа заради майчинство или чести болнични. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK