Андон Тодоров: Няма да подкрепя строителство до АУБ

Снимка: Infomreja.bg

Ще бъдат ли застроени зелените площи до университета?

Президентът на Американски университет се срещна с председателя на Общинския съвет – Благоевград, Андон Тодоров.

За съжаление казусът не е приятен и за двете страни, но именно той е повод за срещата – става дума за точка от дневния ред на предстоящата утре сесия на ОбС, която касае общинарите да одобрят или отхвърлят Подробен устройствен план за строеж в зелените площи до АУБ.

По рано от образователната институция излязоха със становище по темата, в което АУБ изразява сериозна загриженост относно предложена промяна за застрояване на имота.

Очаква се на утрешното си редовно заседание Общинският съвет на Благоевград да гласува промяна на планирани сгради в близост до общежитие „Скаптопара I”. Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и живота на кампуса, пишат от АУБ.

„Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс.

„Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния  облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, допълни той. 

АУБ е най-големият работодател в Благоевград с близо 300 служители.

Инвестициите в един от най-модерните университетски комплекси в Югоизточна Европа, както и в цялостното развитие на университета възлизат на около 60 милиона щ. долара. Престижното висше училище, което редовно оглавява рейтингите у нас, има благоприятно отражение върху икономиката на Благоевград – то работи с много местни фирми, а студентите, преподавателите и служителите са сред активните потребители на местно ниво. Не на последно място, АУБ допринася съществено за добрия имидж на града и за международните връзки на градската общност.

„Нашата позиция е, че трябва да се спазват разпоредбите на действащия в момента застроителен и регулационен план от 2000 г.“, коментира Йордан Карабинов, президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ. „Този план предвижда запазване на зелените площи и места за паркиране и  не включва презастрояване с високи и масивни сгради. Строителният процес няма да затормози в такава степен учебните занятия. Убедени сме, че чрез диалог и съвместни усилия може да се намери по-разумно решение, което да удовлетвори както интересите на собственика на имота, така и да отговоря на  специфичните потребности на АУБ“, допълни той.

Коментирахме ситуацията с президента на университета. Комисията по технически и строителен надзор има има положителна нагласа към приемането на заложената точка, но комисията по икономика е на обратното мнение, разясни председателят на ОбС, непосредствено след срещата си с президента, след която пък проведе редовната си пресконференция с журналисти.

Моята група няма да подкрепи това решение Преди време никой не искаше да строи там, но след като бяха облагородени тези места и при наличието на АУБ, имотите в околността да притегателно място за инвеститори и вдигат рейтинга на евентуалните сгради, обясни Тодоров.

В подобни ситуации не трябва да се бърза, не трябва и да се политизира. Според мен вносителят на предложението трябва да го върне в комисиите и то да се преразгледа наново, като вносителят трябва да напарви съответните промени в плана си. Няма да бъде редно ОбС да отхвърли искането на вносителя и той после да ни даде на съд, а по-скоро трябва да се намери вариант, добър и за дете страни, допълни Тодоров.

На сесията на 28-ми февруари изказвания по темата ще напарвят както президентът на АУБ, така и инвеститорът.

В дневния ред са заложени рекорден брой точки – 70, като според Тодоров работата на съветниците ще продължи до 17 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK