България избира местна власт

Снимка: БГНЕС

Около 6,5 млн. българи имат право на глас

Днес в страната се провеждат местни избори.

Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа. Ако пред седкициите има чакащи, той може да бъде удължен с 1 час.

На сегашния местен вот кандидатите и искащите да станат кметове на общини наброяват близо 1 200 души.

Кандидатите за общински съветници са почти 29 000. Около 6,5 млн. българи имат право на глас. Това са хората с постоянен адрес в конкретната община. На местните избори може да се гласува и по настоящ адрес, но само ако избирателят е заявил това преди 26 април тази година.

В страната ни сега има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, но неговат кандидатура също ще бъде подложена на избор.

Гласоподавателите ще отбелязват избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция "не подкрепям никого".

Днес, както и във вчерашния Ден за размисъл, е забранена агитацията.

На някои места в деня на изборите е забранена и продажбата на алкохол - в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден. В Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Вчера изтече и крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1 200 000 лв., а непаричните дарения са за почти 25 хиляди лева, съобщи БНТ.

Цената на настоящите местни избори се изчислява на над 70 млн. лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK