България и Сърбия подписаха три договора

Снимка: МнВР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на официално посещение у нас. Двамата обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми от Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Имаме ръст на стокообмена от 40 на сто за миналата година и ръст от 14 на сто на туристите“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя информира сръбския президент за подкрепата, която Стратегията за Западните Балкани получи от външните министри от ЕС по време на неформалната им среща в София миналата седмица. Захариева предаде и поздрави на Александър Вучич от премиера Борисов, който днес участва в неформалния Европейски съвет в Брюксел.

Александър Вучич благодари на българското правителство за подкрепата за европейската интеграция на неговата държава. „Голяма чест е да съм в българския Министерски съвет. Предайте поздрави на нашия приятел Бойко“, заяви сръбският президент.  По време на разговорите между двете делегации бяха обсъдени съвместните инфраструктурни проекти между двете страни – пътните, железопътни и енергийни връзки.

В присъствието на президента Вучич и Захариева бяха подписани три междуправителствени споразумения.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович подписаха Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт, както и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ.

С първото споразумение се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор № 10. С него се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридора. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.

Вторият документ ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. С подписването на документа се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович подписаха Mеморандум за разбирателство между Министерството на труда и социалната политика на България и Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси на Сърбия.  Документът предвижда двете институции да задълбочат обмяната на опит и добри практики за ефективно управление в сферата на труда, заетостта, интеграцията на хората с увреждания, ранното детско развитие. България и Сърбия ще си сътрудничат и за усъвършенстване на трудовото и социално-осигурителното законодателство и прилагането на държавни политики за насърчаване на заетостта и професионалното обучение на заети и безработни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK