България и Македония с общи планове за развитието на отбраната

Снимка: Infomreja.bg

Контактите на високо равнище между армиите на Република България и Република Македония допринасят за развитието на двустранното сътрудничество. Вярвам, че ще продължим тази добра традиция и разширяването на това сътрудничество в интерес на нашите две страни. Това заяви днес началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев на срещата си с началника на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтенант Методия Величковски. „Изказвам увереността си, че традиционно високото ниво на развитие на двустранните военни отношения ще продължи да допринася за постигането на качествено нови военни способности на въоръжените ни сили, както и за по-нататъшното укрепване на регионалната сигурност“, категоричен бе генерал-лейтенант Боцев.

Двамата обсъдиха възможностите за развитие на конкретни инициативи в сферата на отбраната, оказването на подкрепа за изготвяне на стратегически документи за македонската армия, военното образование и обучението на македонски военнослужещи във военноучебни заведения в Република България, включващи целия спектър на подготовка, както и провеждането на съвместни учения и сътрудничеството между видовете Въоръжени сили. Посочено бе и планираното провеждане през месец май 2018 г. на съвместно учение на Специалните сили на България и Република Македония.

Пред македонската делегация бе представен брифинг за структурата и плановете за развитие на Въоръжените сили на България, изградената при тях система за развитие на националните концептуални и доктринални документи и актуалното състояние на доктриналната база. Предоставена бе информация за българското участие в операции и мисии зад граница през 2017 г. На представянето присъстваха заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирите на видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Министерството на отбраната.

По-късно се проведе среща на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков с генерал-лейтенант Методия Величковски. На срещата присъстваха още посланикът на Република Македония Н. Пр. Марян Гьоковски и началникът на политическия кабинет Илия Налбантов. България категорично подкрепя усилията на Република Македония за членство в НАТО – заяви на срещата заместник-министър Величков. В тази връзка и в контекста на разширяването на регионалното сътрудничество в областта на отбраната ще продължат контактите на политическо ниво.

На срещата бе изказано задоволство от това, че подписаните два двустранни документа по време на посещението в София на министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска в началото на ноември са положителна стъпка за още бъдещи съвместни инициативи в областта на модернизацията на въоръжените сили и повишаването на отбранителните способности на нашите две страни. Заместник-министър Анатолий Величков и генерал-лейтенант Методия Величковски се обединиха около идеята за важната роля на военната експертиза и на двете страни за бъдещото сътрудничество в отбраната.

В рамките на официалното посещение у нас генерал-лейтенант Андрей Боцев и генерал-лейтенант Методия Величковски се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата. Македонската делегация посети и Военната академия „Г. С. Раковски“, където бе проведена среща с началника на академията генерал-майор Груди Ангелов. Македонската делегация беше запозната със структурата, целите и задачите на военно-учебното заведение и бяха разгледани възможностите за разширяване на сътрудничеството. Като възпитаник на Военна академия „Георги С. Раковски“, генерал-лейтенант Величковски пожела да я разгледа отново. Той изрази благодарност за топлия прием и задоволство от постигнатите резултати и от плановете за развитие.

Утре началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония ще посети Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица”. Там той ще бъде запознат с мисията, функциите, задачите и структурата на комплекса и наличните симулационни продукти и системи за обучение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK