България и Ливан с обмен на селскостопански стоки за 43,5 млн. долара през 2018

Снимка: МЗХГ

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов участва в специализираното изложение „Lebanese Agro – Food Expo 2019“. Той обяви, че през 2018 г. търговията между България и Ливан е била на стойност 175 млн. щ.д., което бележи увеличение от над 20%.

Обменът на селскостопански стоки между двете страни през същата 2018 г. възлиза на 43,5 млн. щ. д. Водещите селскостопански продукти в българския износ за ливанския пазар са сирена, цигари, царевица и пшеница.

Изложението се провежда до 29 юни в изложбената зала на ЦУМ в София. Участие в него взимат производители и износители на ливанска продукция в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

„Като мост между Изтока и Запада, Ливан предлага достъп на българските фирми до останалите арабски страни. За това свидетелства и участието на български компании на изложението за хранителни стоки, оборудване за хотели, ресторанти и други заведения, ХоРеКа в началото на април 2019 г. в Бейрут, както и успешните смесени бизнес форуми и семинари в София и Бейрут през последните три години, фокусирани върху възможностите за бизнес инвестиции в България.

Те спомогнаха за насърчаване на търговските и инвестиционните контакти между двете страни”, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов при откриването на изложението.

„Убеден съм, че този форум ще даде силен тласък за задълбочаване на двустранните търговско-икономически отношения и се радвам, че София е негов домакин. Това е първото по рода си изложение в България с участието на ливански фирми от сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Вярвам, че мероприятието ще пожъне голям успех и ще се превърне в традиция. Между двете страни има добър, интензивен и продуктивен диалог и това е най-добрата предпоставка за развитие на успешен бизнес”, допълни още зам.-министърът.

Той посочи, че земеделието е традиционен и важен отрасъл за икономиката и на двете страни и България, и Ливан трябва да продължат доброто си сътрудничество в тази сфера.

Изложението дава възможност българският потребител да се докосне пряко до ливанския вкус, традиции и култура, а българският бизнес - да се срещне с представители на ливански фирми и да обсъдят многобройните перспективи за партньорство.

Д-р Иванов припомни, че ливанските инвестиции в България са доказали своята ефективност във времето и има създадена основа за активизиране на бизнес отношенията като резултат от създаденото взаимно доверие както между български и ливански компании, така и между търговско-промишлените и земеделски палати на двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK