Полицаи от Румъния и Гърция патрулират в Банско

снимки: МВР

Четирима униформени служители от Гърция и Румъния са командировани за зимния сезон в Банско. Чужденците пристигнаха в българския курорт тази сутрин и веднага бяха разпределени на новите си работни места.

Те ще дежурят съвместно с българските си колеги по пистите над Банско и ще следят за сигурността на туристите. 

Съвместните патрули ще продължат до 8 март догодина, стана ясно на нарочна пресконференция с участието на представители на нашето и румънското министерство на вътрешните работи, както и на посолствата на Гърция и Румъния в България. 

Гръцките и румънските полицаи ще работят на смени. Униформените от южната ни съседка ще бъдат в четири смени от по три седмици, а румънските полицаи  – в три смени с продължителност четири седмици.

Във всяка от съответните смени ще има по двама гръцки и двама румънски служители. Гръцките са разпределени така, че във всяка смяна да има по един полицай, владеещ български език и един, владеещ английски език. Всички румънски служители владеят български.

Практиката на съвместните патрули в Банско се осъществява и с двете държави от сезон 2011/2012 г., като оценката за дейността им е много добра. Чуждите полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи.

По думите на заместник-главния секретар на МВР и бивш директор на ОД МВР - Благоевград Георги Костов, благодарение на екипната работа през изминалия туристически сезон не е допуснато нито едно противозаконно отнемане на МПС.

В допълнение шефът на благоевградската полицейска дирекция Васил Митов заяви, че е отчетен спад и на извършените престъпления спрямо чужди граждани.

Задоволство от постигнатото изразиха и чуждестранните ръководители - Димитру Жиану,  Виорел Тудосе, Стефанос Теодоракудис. Те, заедно с българските представители на МВР, обявиха началото на съвместната патрулна дейност и пожелаха успех на новите екипи, сформирани от български, гръцки и румънски полицаи, които започват работа в Банско още от днес.

 

снимки: МВР
снимки: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK