България е изпълнила 96% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 г.

Снимка: Infomreja.bg

Отчетът съдържа базова статистическа информация

В резултат на изпълнението на енергоспестяващи мерки във всички сектори на икономиката, както и на приноса на всички задължени лица, за периода 2014-2020 г. в България са спестени 7 992,7 GWh енергия. С това страната е изпълнила 96 % от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 г. Допълнителни спестявания на енергия ще бъдат реализирани от изпълнени през 2020 г. мерки по енергийна ефективност, чиито пълен ефект ще бъде отчетен по-късно. Това е записано в годишния отчет за изпълнението през 2020 г. на Националния план за действие по енергийна ефективност 2014-2020 г., одобрен от Министерския съвет на днешното му заседание.

Отчетът съдържа базова статистическа информация, анализи за състоянието и тенденциите на енергийната ефективност на национално ниво през 2019 г. - последната година, за която има официални статистически данни. Разгледани са отделните сектори на икономиката като са отразени измененията на основните показатели - брутна добавена стойност, енергийно потребление и енергийна интензивност, а за секторите със стабилно или нарастващо потребление е направен анализ на съответните причини.

Годишният отчет съдържа преглед на изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания на собственици на сгради и собственици на промишлени системи, както и на изпълнението на Националната схема за задължения, въведена съгласно изискванията на чл. 7 от Директива 2012/27/ЕС - изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност от търговците с енергия и на действащите през 2020 г. алтернативни мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK