България демонстрира военната си мощ пред турците

Снимка: БВМС

Минен ловец „Цибър“ от състава на Военноморските сили (ВМС) ще участва в ежегодното учение с международно участие на противоминните сили на ВМС на Република Турция „NUSRET - 17”. Ритуалът по изпращането на кораба от състава на дивизион миночистачни кораби се проведе днес, 22 ноември, в пункта за базиране Варна. Заместник-началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Венцеслав Димитров отправи обръщение към командира на минен ловец „Цибър“ капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов и 49-членния екипаж. Той пожела безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи. В ритуала участва и командирът на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев. Беше отслужен молебен за здраве и успешно плаване.

Корабът от състава на българските ВМС ще участва от 22 ноември до 5 декември 2017 г. в учението „NUSRET - 17”, което се провежда в пристанище Чанаккале (Турция), Сароски залив, североизточната част на Егейско море (националните морски пространства на Турция). Освен екипажа на борда е и екип от щаба на ВМС, който ще проведе сертифициране на кораба съгласно изискванията на стандартите на НАТО, необходимо за военноморските единици, които са декларирани за участие в мисии и операции, водени от НАТО.

По време на учението ще се проведат противоминни действия, свързани с извършване на търсене, класифициране и подриваване на практически морски мини, а също и противоминно тралене от противоминните кораби. Ще бъдат отработени също и действия, свързани с отразяване на асиметрични и въздушни заплахи на море. В учението са включени и епизоди за сглобеност на екипажите, свързани с морската практика, като буксировка на повреден кораб, управление на кораба при повреда на рулевото устройство и енергетичната установка, приемане и предаване на леки товари на ход и тактическо маневриране.

В учението, освен кораби на турските ВМС, участват: Втората постоянна военноморска група на НАТО, българският базов миночистач „Шквал”, противоминни кораби и групи за унищожаване на морски мини от военноморските сили на Великобритания, Гърция, Италия, както и щабни офицери от ВМС на Румъния, Словения, Катар и Туркменистан.

 

КОМЕНТАРИ

SS16:26 - 22.11.2017
Кое Демонстрира.............. ХАхахах
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK