Голямото българско хоро се изви в сърцето на ЕС

Снимки: ПП ГЕРБ

Хиляди аплодисменти получиха събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, дошли в сърцето на Брюксел, за да се хванат ръка за ръка на Голямото българско хоро на Гран плас в белгийската столица.

За втора поредна година събитието се организира от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.

Пред хилядите хора бе представена Гергана Станкова, съосновател на „Шевица“ и един български талант, който създаде дизайна на шаловете на Българското председателство. „

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала „Балкан Трафик“, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 г. А малко по-късно през деня се очаква статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.

Към европейска кауза се включиха ученици, студенти и професионалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и ансамбъл „Търновска царица“ от Велико Търново, както и на кукерите от Раковски, които днес пренесоха част от България в сърцето на Европа. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK