Българи и гърци изпълниха манастира "Св. Георги" край Хаджидимово и се помолиха пред чудотворната икона на светеца (СНИМКИ)

Снимки: Infomreja.bg

Християнският празник Гергьовден за поредна година обедини християни и мюсюлмани от Гоцеделчевския регион и страната, които се поклониха пред чудотворната икона на светеца в манастира „Свети Георги” край Хаджидимово. На храмовия празник, с вяра и надежда, те се помолиха за здраве и благоденствие на семействата си, близките и страната. 

Днес в светата обител край Хаджидимово пристигнаха и много вярващи християни от южната ни съседка Гърция. За втора поредна година в нощта срещу Гергьовден бе отслужено среднощно бдение. В него се включиха миряни, пристигнали ден преди празника, за да пренощуват в манастира, който отново не можа да побере всички желаещи и се наложи много от тях да пренощуват на чардаците.

Много вярващи пренощуваха със свои близки и болни деца в църквата на манастира. 

Празничната служба в църквата на манастира отслужи Неврокопският митрополит Серафим. 

Монасите, които служат в манастира „Свети Георги" край Хаджидимово, са убедени, че чудотворната икона на светеца е помогнала на много богомолци през годините, които и до ден-днешен не пропускат да посетят манастира на големия християнски празник Гергьовден, за да запалят свещ, а много от тях да откупят и агне за курбан за здраве. 

Че манастирът "Свети Георги" край Хаджидимово е почитан и от мюсюлманите не е случайно. За това говори легендата, според която той е построен още през турско време на нива, която е била собственост на турчин. 

На същата нива овчарят Атанас Лазаров след видение изровил изпод земята иконата на светеца. Легендата разказва, че турчинът се възпротивлявал да се копае в имота му, а още повече в него да се строи параклис, който въпреки упорството му бил построен от Атанас Лазаров и съпругата му, с която заедно намерили заровената икона. 

Легендата разказва още, че се случило така, че детето на турчина се разболяло. Водили го по доктори и знахари, но без успех. Тогава жената на турчина решила без знанието на съпруга си да го заведе в построения от Атанас Лазаров и жена му параклис, където била изложена и намерената икона.

Майката на болното дете на турския бей след няколко дни го върнала вкъщи оздравяло и признала на мъжа си, че чудото е станало след като детето преспало в параклиса. След това свидетелство турчинът дал цялата си нива, за да бъде построен сегашният манастир "Св. Георги", който е масово посещаван и до днес както от християни, така и от много мюсюмлани. 

Манастирът край Хаджидимово е бил и опожаряван, като от огнената стихия единствено е била спасена намерената от Атанас Лазаров ценна икона, която за всички свещенослужители и вярващи заради многото свидетелства е чудотворна. 

За Хаджидимово 6-и май и християнският празник Гергьовден също е обявен за празник на града, който се чества масово от жителите на града и общината и от много гости от страната и чужбина, които се прибират по родните си места заради празника. 

Общинската администрация под патронажа на кмета Людмил Терзиев е главният организатор на богатата музикална програма, а самият център Хаджидимово на този ден винаги е осеян с много сергии и димящи скари, където хората се черпят и си пожелават да са живи и здрави и да се радват на късмет и берекет в семействата и фамилиите си. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK