Отпразнуваха 160-годишния юбилей на хаджидимовското СУ „Никола Вапцаров”

Снимка: Личен архив

С впечатляващ тържествен спектакъл учители, ученици, гости и общественост отпразнуваха 160-годишнината от откриването на СУ „Никола Вапцаров“-Хаджидимово, и патронния празник на елитното училище.

Празникът премина в изключителен стил, премерен и отработен безупречно до най-малката подробност на всяка дума и жест. От сцената прозвучаха незабравими и топли благодарствени послания към директора Мариана Боянина, целия учителски колектив, учениците и многобройната публика, която на 90% е свързана с образователното си израстване именно с училището юбиляр.

Още с първите акорди на „Притури се планината” залата притихна в очакване на нещо вълнуващо, а именно прекрасния танц на малките четвъртокласници, дело на класния им ръководител Таня Типова, както и нарочния мултимедиен филм, който припомни на всички в залата историята на училището.

В приветствено слово директорът на училището-Мариана Боянина, поздрави всички присъстващи и с любов и уважение награди много изявени ученици и учители. От сцената прозвучаха думи на признателност към всички онези доблестни учители, възпитавали поколения хаджидимовци и написали със златни букви историята на школото до наши дни. С почетни плакети „160 години училище в Хаджидимово” бяха удостоени бивши директори, управлявали училището през годините.

В знаменития празничен ден поздравителните послания и топлите думи се лееха като от чист извор от сцената. Да вървят напред и нагоре, да възпитават с ум, мъдрост и сърце хаджидимовските поколения млади хора и да пазят свято името на своя патрон Никола Вапцаров отправиха към учителския колектив и известните изпълнители на македонски песни също бивши възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Иван Дяков и Мария Христова. Поздравителни адреси училището юбиляр получи от многото свои спомоществуватели, от училищното настоятелство, от директорите на много  училища от Гоцеделчевския регион и цалата област Благоевград, сред които бяха и специалните поздравителни адреси на еврокомисаря Мария Габриел и актрисата Ивана Папазова, с които училището и обществеността на Хаджидимово се гордее.

Честването на 160-годишния юбилей на училището в град Хаджидимово завърши със стилен коктейл в ресторант „Барото“, където учители и гости заслужено се почувстваха празнично и оценени от учители и общественост.

Само преди месец в училището ни бе открита спортна зала, припомни директорът Марияна Боянина, доволна, че освен тази придобивка, децата вече имат и собствена училищна столова, конферентна зала и две зали за игра. Следващата задача, която предстои пред ръководството, е да бъдат осигурени средства за ограда на училищния двор, която да осигури по-спокоен учебен процес, допълни още г-жа Боянина.

Отворило врати преди повече от век и половина, днес училището в Хаджидимово е модел на модерно учебно заведение, съчетало българските образователни традиции, европейските стандарти и технологиите на новото време. Гордостта на СУ „Никола Вапцаров“ са мотивираните ученици, висококвалифицираните учители, съпричастните родители, екипният дух, който стои в основата на всички училищни постижения. Училището има гъвкав образователен модел и училищни политики, водещи към просперитет на учебното заведение. Четири ключови думи изразяват най – точно същността му: интелигентни, образовани, разкрепостени и устремени вапцаровци към добри дела.

СУ „Никола Вапцаров“, Хаджидимово, разпога с голяма и просторна материална сграда, в която се учи в една смяна от 1. – 12. клас. Училището разполага с две обновени компютърни зали, свързани с интернет. Има училищен стол с поевтиняване на храната, а учениците от другите населени места безплатно пътуват с училищен автобус. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK